Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BRM acuză ANRE de blocarea contractelor derivate, de tip futures, cu energie pe bursă

bursa-energie-opcom-727x404

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) împiedică tranzacţionarea unor instrumente bursiere extrem de performante şi de utilizate pe pieţele de energie contemporane, cum sunt contractele derivate de tip futures, potrivit unui comunicat al Bursei Române de Mărfuri (BRM), remis, marţi, AGERPRES.

"Prezentul comunicat are menirea să aducă la cunoştinţa opiniei publice o eroare decizională cu consecinţe grave săvârşită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Respectiva eroare împiedică tranzacţionarea bursieră a unor instrumente bursiere extrem de performante şi de utilizate pe pieţele de energie contemporane: contractele derivate de tip futures având că active de bază produse energetice primare. În lipsa acestor instrumente, piaţa românească de energie riscă să rămână una imatură, neperformantă, provincială", spun responsabilii BRM, potrivit Agerpres.ro.

Agenţii economici din economia românească vor fi lipsiţi astfel, spre deosebire de concurenţii lor din ţările vecine, de instrumentele necesare implementării strategiilor optime din punct de vedere al managementului riscului, iar mediul economic românesc va fi în continuare macroeconomic sărac în atât de necesarele capacităţi de predicţie cu privire la evoluţia preţurilor viitoare.

Citește și: Alertă în Capitală: Patru cazuri de coronavirus, în aceeași familie! .

"Toate acestea se vor răsfrânge asupra competitivităţii economiei naţionale, în perioada în care şi aşa ţara noastră îşi vede din ce în ce mai mult ameninţată realizarea aspiraţiei sale de a juca un rol important în contextul energetic regional. În final, ca de obicei, nota de plată va fi plătită tot de consumatori. Esenţa managementului riscului prin utilizarea contractelor futures rezidă din posibilitatea oferită vânzătorilor/cumpărătorilor cu obiective pur comerciale de a obţine în viitor, indiferent de evoluţia imprevizibilă şi periculoasă a preţurilor, venituri/costuri care să asigure astfel rentabilitatea scontată a operaţiunilor lor", se mai arată în comunicat.

La solicitarea Bursei Române de Mărfuri (BRM), legală şi documentată, în calitate de operator autorizat de piaţă de energie, adresată ANRE de a autoriza instrumentele menţionate şi a le include în lista produselor standard, autoritatea a anunţat că refuză să facă acest lucru, în temeiul faptului că instrumentul futures generic propus nu ar fi asimilabil unuia standard.

Citește și: Raed Arafat face acuzații grave: ‘Trebuia să avem stocuri de acum doi ani’

"Că poziţia ANRE este atât greşită, cât şi neverosimilă în calitatea sa de reglementator presupus omniscient în materie rezultă imediat din faptul că autoritatea europeană a domeniului (ACER) califică fără ezitare contractele derivate de tip futures ca fiind produse standard. Mai mult, tocmai datorită acestei calificări există regula ca tranzacţiile de tip futures să fie raportate autorităţii europene, pentru a putea fi utilizate ca informaţii inclusiv în formarea referinţelor de preţ ale UE (reglementările REMIT). De menţionat că pieţele internaţionale tratează fără excepţie contractele futures ca fiind contracte standardizate şi - în consecinţă - bursiere", susţine BRM.

De fapt, în teoria pieţelor, aceste contracte sunt considerate un model de standardizare, adică produsele standard prin excelenţă.

"Este de la sine înţeles ce impresie lasă informaţia că, de la înălţimea reglementatorului unei ţări, prezumat de maximă competenţă, se afirmă contrariul! Dar de ce greşeşte flagrant ANRE? Deoarece invocă o justificare tehnică eronată, pe un aspect pe care se vădeşte că nu îl stăpâneşte: anume că preţul de încheiere a contractului ar fi modificat pe parcursul vieţii acestuia. Acest fapt nu este adevărat: finalmente, după decontările de parcurs, specifice disciplinei respectivelor contracte, totalul cumulat al preţului plătit de cumpărător şi primit de vânzător este exact cel convenit la încheierea înţelegerii", se mai arată în comunicat.

Citește și: Ciolacu: ‘PSD va vota joi’

În opinia reprezentanţilor BRM, aceleaşi interpretări greşite sunt enunţate de ANRE şi în alte speţe importante pentru funcţionarea pieţei, de exemplu asimilarea contractelor pe termen lung cu cele cu durata de livrare mai mare de un an, afirmaţie contrazisă imediat de EFET prin adresa transmisă în dată de 5 martie 2020, precum - tot un exemplu - şi includerea fără logică a contractelor flexibile pe bază de formule de preţ în categoria contractelor standard.

În primul caz, efectele erorii sunt chiar deosebit de grave pe piaţă, eliminând astfel contractele bilaterale, aşa cum sunt acestea definite începând cu data de 1 ianuarie 2020 prin Regulamentul 943/2019 al UE.

Citește și: Ce face Klaus Iohannis în plină criză de coronavirus COVID-19

"Menirea instituţiilor de reglementare în diferitele sectoare din economia naţională este aceea de a asigura şi fluentiza aplicarea legii şi nu de a bloca iniţiativele de dezvoltare iniţiate de participanţii la piaţă, cu consecinţe contraproductive la nivelul performanţelor şi competitivităţii acestora şi chiar al economiei per ansamblu", susţine comunicatul.

De aceea, BRM consideră că, în cazul invocat al contractelor futures şi al contextului în care acesta a avut loc, semnalarea anomaliei transcede interesului său propriu şi obligă la semnalarea acesteia în mediul de reflecţie şi de dezbatere publică, pentru a nu se transforma în regulă şi pentru a conduce la schimbarea atitudinii autorităţilor spre un dialog şi o comunicare asertivă cu participanţii la piaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.