Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Cazanciuc, avertisment DUR pentru Iohannis, după ce a refuzat să o revoce pe Kovesi: 'Va răspunde în fața alegătorilor'

Robert Cazanciuc

Fostul ministru al Justiţiei, Robert Canzanciuc, a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis va răspunde direct în faţa alegătorilor pentru decizia sa de a nu o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Cazanciuc susţine că nu s-a pus problema suspendării lui Iohannis.

"Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor pentru această decizie. Este o decizie politică pe o propunere fundamentată bine, spun eu, de ministrul Justiţiei. Faptul că preşedintele a avut altă opinie este responsabilitatea domniei sale, dar ministrul a argumentat destul de bine această solicitare. Cum aţi văzut, evenimentele ulterioare au întărit argumentele ministrului Justiţiei. E o procedură în curs de luare. Domnul Toader a anunţat că va ataca această decizie la CCR. Aici intrăm pe tărâmul juridic unde lucrurile sunt mai complicate. Avem un text de lege în momentul de faţă care vorbeşte de o anumită procedură, dar avem şi decizii ale CCR care arată cum trebuie interpretat textul legii în spiritul Constituţiei. Din acest punct de vedere, preşedintele României are, în momentul de faţă mai degrabă un rol formal, decât un rol decizional", a declarat senatorul PSD la Parlament, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă există intenţia unei suspendări a preşedintelui, dacă judecătorii CCR nu vor da câştig de cauza Guvernului, preşedintele Comisiei juridice a Senatului a replicat: "Nu s-a pus niciodată problema suspendării preşedintelui României".

Întâlnire explozivă după decizia pentru Kovesi - Iohannis, față în față cu Tăriceanu

Chestionat despre cine ar trebui să facă această sesizare, Guvernul sau preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, Cazanciuc a răspuns: "Actorii sunt stabiliţi de Constituţie, cine poate să facă acest lucru, Guvernul, preşedinţii celor două Camere, CSM. Sunt instituţii care pot să facă această sesizare. Probabil ministrul Justiţiei va argumenta destul de bine anunţul făcut ieri, de ce este un conflict de natură constituţională. Oricare dintre titulari poate să facă acest lucru (să atace la CCR decizia şefului statului – n.r.). Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structura sa, de a avea cel mai potrivit om care să evalueze şi litera şi spiritul legii".

Şeful statului a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.