Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Lewandowski scrie istorie în Liga Campionilor. Performanțele pentru care merită Balonul de Aur

www.digisport.ro
Lewandowski Bayern Munchen

Robert Lewandowski a mai atins o piatră de hotar a carierei, marți, când a ajuns la cea de-a 100-a apariție în UEFA Champions League. Cum altfel putea polonezul sărbători, decât cu un hat-trick și o pasă de gol (chiar și cu un penalty ratat) în victoria lui Bayern, cu 5-2, în fața Benficăi Lisabona.

Jucătorul în vârstă de 33 de ani a devenit al 42-lea „centurion” al competiției, alăturându-se unui grup de jucători care au adunat cel puțin 100 de prezențe în Champions League, grup condus de liderul Cristiano Ronaldo. Polonezul și-a consolidat locul al treilea în clasamentul golgheterilor din toate timpurile, din UEFA Champions League, cu 81 de goluri, atingând în timp record borna 80 de goluri.

Site-ul UEFA.com i-a dedicat un spațiu generos „cântându-i în strună” câștigătorului UEFA Champions League din 2019/20.

O parte din cei care îi sunt sau i-au fost aproape de-a lungul carierei au ținut să își exprime opiniile laudative la adresa sa.

"Merită Balonul de Aur, iar în ochii mei trebuie să câștige premiul pentru că a jucat atât de incredibil de constant în ultimii trei ani, practic ca nimeni altcineva."
Julian Nagelsmann, antrenorul lui Bayern Munchen, scrie Mediafax.

"Este un factor foarte important pentru noi, deoarece calitatea pe care o are ne ridică nivelul și se vede că o țară se bazează pe el. Este întotdeauna un băiat foarte sensibil, își dorește întotdeauna să performeze. Puteți vedea tot ceea ce a realizat până acum. Simte mereu nevoia să fie disciplinat și ambițios, să se forțeze mereu la maximum."
Paolo Sousa, selecționerul Poloniei

"Este unul dintre cei mai profesioniști fotbaliști cu care am lucrat vreodată. Mănâncă, doarme și se antrenează pentru meseria lui. Nu se accidentează niciodată pentru că se concentrează foarte mult pe dieta corectă și pe o pregătire adecvată."
Josep Guardiola, fost antrenor al echipei Bayern München

"Este unul dintre cei mai buni, poate chiar cel mai bun, atacant din lume. Marchează goluri în aproape fiecare meci și, bineînțeles, cred că merită să fie în top și să se vorbească despre el alături de Messi și Ronaldo."
David Alaba, fost fundaș al lui Bayern

"Nu pot decât să continui să spun același lucru: este incredibil. Continuă să marcheze și este o mașinărie. În acest moment, este cel mai bun."
Serge Gnabry, coechipier la Bayern

"Una dintre cele mai importante calități ale sale a fost întotdeauna jocul cu spatele la poartă, protejând mingea. Faptul că a devenit un atacant de talie mondială se datorează eticii sale de muncă la antrenamente și ambiției sale. Modul în care se motivează este extraordinar".
Jürgen Klopp, fostul antrenor al Borussiei Dortmund

"Era foarte slab, picioarele lui erau ca niște bețe și îmi era mereu teamă că alții le vor rupe. Am vrut ca el să fie mai puternic din punct de vedere fizic și chiar l-am sfătuit să mănânce mai multă șuncă! Îmi amintesc că într-un sezon echipa mea a marcat 158 de goluri; Robert a marcat jumătate dintre ele."
Krzysztof Sikorski, antrenorul de tineret al lui Lewandowski, la Varsovia Warszawa

"În anii '70, Polonia l-a avut pe Kazimierz Deyna, în anii '80 pe Boniek, iar acum îl avem pe Lewandowski. Succesul actual al echipei noastre naționale se datorează muncii în echipă, dar orice succes are nevoie de un chip, iar acel chip este Robert Lewandowski. El este absolut de clasă mondială".
Zbigniew Boniek, fost atacant al Poloniei și președinte al Federației Poloneze de Fotbal (PZPN)

Bilanțul actual al carierei sale arată cifre impresionante:

Internațional: 127 de meciuri, 72 de goluri
Competiții de club UEFA: 125 de apariții, 88 de goluri
Competiții interne: 547 apariții, 404 goluri

Recordurile carierei:

La naționala Poloniei:

- Cel mai bun marcator în toate cele trei divizii de top din Polonia cu Znicz Pruszków (divizia a treia 2006/07, divizia a doua 2007/08) și Lech Poznań (prima divizie 2009/10).

- A marcat golul victoriei la debutul său european, în victoria lui Lech Poznań cu 1-0 la Xäzär Länkäran, în 17 iulie 2008, într-un meci de calificare pentru Cupa UEFA.

La Dortmund

- În martie 2013, a doborât recordul lui Friedhelm Konietzka, marcând în 12 meciuri succesive în campionat, pentru Dortmund.

- A devenit primul jucător care a marcat patru goluri într-un meci din semifinala UEFA Champions League, când Dortmund a învins Real Madrid cu 4-1, la 24 aprilie 2013. Singurul polonez care a mai reușit un hat-trick împotriva madrilenilor a fost Jan Urban, pentru Osasuna, în decembrie 1990.

- A plecat de la Dortmund ca cel mai bun marcator în cupele europene al clubului, cu 18 goluri (record doborât ulterior de Marco Reus și Pierre-Emerick Aubameyang).

La Bayern Munchen

- A stabilit un record mondial, marcând cinci goluri în opt minute și 59 de secunde, în victoria cu 5-1 împotriva lui Wolfsburg, la 22 septembrie 2015. Reușita sa a inclus cel mai rapid hat-trick din Bundesliga (patru minute) și cele mai multe goluri din Bundesliga marcate de un înlocuitor (cinci).

- A marcat 82 de goluri în primele sale 100 de meciuri în Bundesliga pentru Bayern; cele mai bune statistici pentru o nouă achiziție, din istoria competiției.

- În 2015/16, a devenit primul jucător străin care înscrie 30 de goluri într-un singur sezon de Bundesliga și primul jucător de orice naționalitate care reușește 30 de goluri de la Dieter Müller în 1976/77. A egalat acest număr în 2016/17, imitându-l pe Gerd Müller și devenind doar al doilea jucător care înscrie 30 de goluri în două campanii consecutive din Bundesliga.

- Cu 286 de goluri, este de departe cel mai prolific marcator străin din istoria Bundesligii; a eclipsat recordul de 195 al lui Claudio Pizarro, în martie 2019.

- A ajuns la 50 de goluri în sezonul 2019/20, cu dubla din finala Cupei Germaniei: a încheiat sezonul ca cel mai bun marcator în ambele competiții interne după a treia sa dublă cu Bayern.

- A marcat un număr impresionant de 41 de goluri în 29 de apariții pentru Bayern în 2020/21, a doborât recordul de 40 de goluri al lui Gerd Müller, din 1971/72, pentru cele mai multe goluri marcate într-un singur sezon de Bundesliga.

- Primul fotbalist care reușește să devină golgheter în Bundesliga pentru patru sezoane consecutive, cele 41 de goluri din 2020/21 încoronându-l și ca cel mai bun marcator din cele cinci mari ligi interne ale Europei.

- În septembrie 2020, golul marcat de Lewandowski împotriva lui Schalke l-a ajutat să depășească totalul de 162 de goluri în Bundesliga, pentru Bayern al lui Karl-Heinz Rummenigge. Cu 212 goluri, el este al doilea după Gerd Müller, care are 365 de goluri în carieră.

- A marcat cea de-a 100-a apariție în Liga Campionilor, devenind cel mai rapid jucător care a atins pragul de 80 de goluri, față de cele 102 ale lui Lionel Messi și 116 ale lui Ronaldo. De asemenea, a ajuns la 64 de goluri europene pentru Bayern, depășind recordul lui Gerd Müller, de 62 de goluri.

La echipa națională a Poloniei

- La 10 septembrie 2008, la vârsta de 20 de ani și 20 de zile, a devenit al doilea cel mai tânăr marcator debutant pentru Polonia; recordul este deținut de Włodzimierz Lubański, în vârstă de 17 ani.

- A înscris 13 goluri în calificările pentru UEFA EURO 2016, egalând recordul lui David Healy pentru Irlanda de Nord, în perioada premergătoare UEFA EURO 2008.

- Între 13 iunie 2015 și 10 iunie 2017, Lewandowski a marcat în 11 meciuri consecutive din calificările europene, aproape sigur un record mondial.

- Cel mai bun marcator din toate timpurile al Vulturilor, cu 72 de goluri, are un avans de 24 de goluri față de următorul clasat, Włodzimierz Lubański, cu 48 de goluri.

- A deschis un nou drum, cu 16 goluri în zece meciuri de calificare, pentru Cupa Mondială FIFA 2018, un record european.

- Este cel mai selecționat jucător al Poloniei, cu 127 de prezențe. Jakub Błaszczykowski se află pe locul al doilea în acest clasament, cu 108 prezențe internaționale.

Ceea ce s-ar putea să nu știți despre Robert Lewandowski:

Într-un interviu acordat UEFA.com, a recunoscut că antrenamentele cu câinele său boxer l-au ajutat să se recupereze după o accidentare la începutul carierei sale.

Fizicul său a întors capete la Dortmund, unde a fost poreclit "The Body".

Dedică primul său gol la fiecare club - și orice gol important - tatălui său, Krzysztof, care a murit când atacantul era adolescent; celebrarea sa implică îndreptarea celor două degete arătătoare către cer.

Penalty-ul obținut de Lewandowski împotriva lui Leverkusen, la 18 august 2017, a fost transformat după prima decizie de arbitraj din Bundesliga luată în urma consultării sistemului VAR.

Soția, Anna Lewandowska, este campioană la karate și expertă în fitness, tabloidele din Polonia sugerând că ea se ocupă de regimul alimentar și de exercițiile fizice ale soțului său.

În decembrie 2016, Lewandowski a anunțat că soția sa este însărcinată cu ocazia celebrării unui gol împotriva lui Atlético. În mai 2017, Anna a dat naștere primei lor fiice, din cele două.

În afara terenului, el este implicat într-o companie care construiește apartamente în Varșovia și în împrejurimi. În octombrie 2017 a primit o diplomă în educație fizică de la Școala de Educație în Sport din Varșovia. Teza sa de licență s-a bazat pe propria carieră și s-a intitulat: "RL 9, calea spre glorie".

Pentru a evita să fie deranjat atunci când iese în oraș, s-a afirmat că Lewandowski le cere prietenilor să îi spună "Emil".

Ce spune chiar Lewandowski depre el însuși:

"Este greu să vorbești despre munca mea? Asta e treaba presei! Prefer să mă duc acasă și să mă concentrez mai degrabă pe următorul meci. Încerc să mă deconectez și nu urmăresc prea mult ceea ce spun oamenii. Este mai important să mă concentrez pe antrenamente, să muncesc din greu și să-mi pun energia în următorul meci - cum să înscriu mai multe goluri, cum să câștig. Pe asta încerc să mă concentrez. Sunt o persoană cu picioarele pe pământ, cu capul rece".

"Întotdeauna trebuie să crezi în capacitatea ta. Întotdeauna știu că vor exista șanse."

"Instinctul face câteodată jocul, dar sunt lucruri la care poți lucra la antrenamente. Dacă muncești din greu și te concentrezi pe detalii, s-ar putea să nu-ți dai seama, dar începi să faci anumite lucruri automat în meciuri. Asta este frumusețea fotbalului. Chiar dacă piciorul meu drept este mai bun decât cel stâng, trebuie să lucrez din greu la ambele."

"Când eram un jucător foarte tânăr, de șase sau opt ani, îl admiram pe Roberto Baggio. Când am crescut un pic mai mult, a fost Alessandro Del Piero. Iar când am știut un pic mai mult, a fost Thierry Henry. Mișcările sale, tehnica sa și modul în care lovea mingea și marca goluri - era minunat să privesc asta când eram copil. Am învățat multe de la el".

Ce ar putea realiza în continuare, ce performanțe sau recorduri mai sunt de depășit, de bătut:

Cu 289 de goluri în Bundesliga, Lewandowski este al doilea în clasamentul all-time; următoarea sa țintă este recordul național al lui Gerd Müller, de 365 de goluri.

Să urce pe locul doi în clasamentul all-time al marcatorilor din UEFA Champions League; în prezent se află pe locul trei, cu 81 de goluri. La ceva distanță în față se află un anume Messi, al cărui număr în continuă creștere este de 123.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.