Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roboții asistenți și senzorii speciali sunt noile tendințe în domeniul sănătății, la Târgul de electronice de la Las Vegas

www.business24.ro
Robot

Tehnologia destinată sectorului sănătăţii şi serviciilor pentru pacienţi s-a evidenţiat drept unul dintre elementele centrale ale Târgului de electronice de la Las Vegas, la care sunt prezente peste 200 de companii din aceste domenii, care încearcă să revoluţioneze relaţia între bolnavi şi doctori, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

Produse care permit monitorizarea de la distanţă a tratamentului, 'wearables' o tehnologie portabilă pe care utilizatorii o pot integra în vestimentaţie, roboţi care acţionează ca un îngrijitor şi aplicaţii care ajută la diagnosticarea bolilor au fost în centrul atenţiei la congresul care se desfăşoară zilele acestea la Las Vegas.

Una dintre noutăţile care au ieşit în evidenţă în acest domeniu a fost Bot Care de la Samsung, un mic şi simpatic robot pentru locuinţă, cu un ecran cu ochi şi care se deplasează cu ajutorul unor roţi, iar misiunea acestuia este aceea de a se asigura că stăpânul său şi toată familia au o stare bună de sănătate, după cum a explicat şeful Centrului de inteligenţă artificială a companiei sud-coreene, Gary Lee.

Utilizatorul poate chema robotul prin ordine vocale şi să-i ceară, de exemplu, să îi ia tensiunea şi pulsul, fiind nevoie doar să pună un deget pe un senzor integrat în Bot Care.

Printre altele, robotul este capabil şi să monitorizeze ciclul somnului, să-i reamintească utilizatorului orele şi numărul de pastile pe care trebuie să le ia, să dea sfaturi privind exerciţiile fizice, să apeleze serviciile de urgenţă în caz de necesitate şi să facă terapie muzicală pentru reducerea nivelului de stres.

Bot Care poate fi controlat de la distanţă, ceea ce, de exemplu, va permite copiilor majori, care au părăsit căminul părintesc, să urmărească detaliat şi să primească instant informaţii privind starea de sănătate a părinţilor.

În afară de marile mărci, zeci de start-up-uri şi-au prezentat, la rândul lor, produsele şi serviciile, ca de exemplu Spire, o firmă mică din San Francisco (California, SUA) care a creat nişte senzori care se ataşează de lenjeria de corp.

"Ideea este să se aleagă trei sau patru haine care se poartă mai des şi să i se adauge senzori Spire. În mod normal, recomandăm bareta laterală a sutienului, la femei, şi banda elastică de la lenjeria intimă a bărbaţilor", a explicat pentru EFE şeful medical de produs al companiei, Lauren Weisenstein.

Citește și: ALERTĂ ALIMENTARĂ NAȚIONALĂ Peste patru milioane de ouă CONTAMINATE cu o substanță INTERZISĂ au fost găsite într-o fermă din Teleorman

Aceşti senzori, de formă dreptunghiulară şi cu o lăţime de 4 centimetri şi o lungime de doi centimetri, măsoară variabile precum respiraţie, ritm cardiac, nivelul de activitate, de stres şi anxietate, cantitatea şi calitatea somnului, informaţii care sunt prezentate într-o aplicaţie şi pot fi urmărite atât de utilizator cât şi de medic.

"Noi nu vindem propriile haine, dar produsul nostru poate fi ataşat la hainele pe care deja le are cumpărătorul. Aceste haine pot fi băgate la maşina de spălat şi la uscător fără probleme şi pot fi purtate o zi întreagă fără ca senzorul să fie deranjant", a subliniat Weisenstein.

Senzorii au fost deja lansaţi pe piaţă şi pot fi cumpăraţi din magazine sau de pe Internet pentru 49 de dolari bucata.

Un alt start-up din domeniul sănătăţii prezent la CES a fost compania chineză Sleepace, cu sediul la Shenzhen, care a venit la târg cu un produs care monitorizează somnul bebeluşilor şi vârstnicilor, pentru a fi siguri că aceştia se odihnesc numărul de ore de care are nevoie corpul şi că o fac în cea mai bună formă posibil.

"Utilizăm o platbandă echipată cu senzori şi care se pune pe latul patului, peste saltea şi sub cearşaf, fiind practic imperceptibilă pentru persoanele care dorm", a explicat pentru EFE şeful de dezvoltare al companiei, Baiyang Zhuang.

Sleepace culege date, le analizează şi emite recomandări în legătură, de exemplu, postura corpului sau rigiditatea saltelei pentru persoana care o utilizează. De asemenea, monitorizează ritmul cardiac, respiraţia şi mişcarea şi îi avizează pe părinţi imediat dacă trec mai mult de 15 secunde fără ca bebeluşul să respire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.