Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rogozin neagă că itinerariul zborului spre R. Moldova ar fi fost făcut public. 'Este o PROVOCARE!'

rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a negat, într-un interviu acordat antenei din Chişinău a postului rusesc de televiziune NTV, că şi-ar fi făcut public itinerarul zborului de săptămâna trecută spre Republica Moldova pentru a participa la împlinirea a 25 de ani de la lansarea misiunii de menţinere a păcii în Transnistria.

În interviu, Rogozin i-a cerut ministrului de externe român Teodor Meleşcanu să dea publicităţii screenshot-urile (capturile de ecran) cu itinerarul pe care l-ar fi postat el pe Twitter înainte de zborul său spre Chişinău şi la care a făcut referire diplomatul român explicând decizia Bucureştiului de a închide spaţiul aerian pentru avionul companiei aeriene ruse S7 în care se afla vicepremierul rus, relatează miercuri agenţia de presă TASS, într-un material intitulat "Rogozin pune la îndoială competenţa asistenţilor şefului diplomaţiei române".

Citeşte şi: Rex Tillerson avertizează că există riscul unui CONFLICT DESCHIS între SUA şi China

"Dacă aveţi un document, arătaţi-l!", a declarat Rogozin. "Aş vrea să înţeleg: aceasta e reacţia nervoasă a autorităţilor române, este un ton de justificare, mai întâi din partea ministrului Apărării, iar acum şi a ministrului de Externe? Cine, în genere, le-a adus la cunoştinţă această informaţie? Ce fel de echipe au, ce fel de asistenţi?", a lansat vicepremierul rus.

Potrivit acestuia, ministrul de externe român s-ar fi referit la "screenshot-ul uneia din postările sale" cu itinerarul călătoriei spre Republica Moldova.

"Să-mi arate acest screenshot, de unde l-a luat, cine i l-a strecurat, să-l numească pe acel nătâng care îi aduce astfel de documente?", a spus el, explicând că delegaţiile oficiale nu-şi dezvăluie niciodată public ruta, data zborului, momentul plecării sau cursa, din raţiuni de securitate.

Rogozin a mai spus că încă din perioada în care vizita sa doar se planifica, o serie de surse au dat publicităţii o informaţie falsă potrivit căreia el ar fi plănuit să zboare la bordul unui avion militar în Republica Moldova.

"Ce înseamnă un avion militar? Acesta este un avion de vânătoare, un bombardier. Este un nonsens! Noi nu am făcut nicio declaraţie în acest sens şi nici prin cap nu ne-a trecut că aş putea să mă deplasez cu un avion militar", a mai spus el în acelaşi interviu, citat miercuri de numeroase media ruse.

Citeşte şi: După ce a criticat preţul exorbitant, Trump a obţinut o reducere substanţială pentru noile aparate Air Force One

"Nu am eu statutul să mă deplasez cu un avion militar. Chiar dacă ar fi o aeronavă civilă, dar în subordinea Ministerului Apărării, tot nu ar fi un mijloc de deplasare pentru şeful unei delegaţii guvernamentale", a susţinut el, evocând un alt incident de acum trei ani cu un avion charter cu care se deplasase la Chişinău. Avionul a fost reţinut şi verificat de autorităţile moldovene. De atunci, el a decis să se deplaseze doar cu avioane de linie.

"Am pornit de la faptul că voi zbura pe acelaşi traseu, ocolind Ucraina, prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România", a indicat Rogozin, care susţine că în trecut nu s-au mai întâmplat astfel de situaţii.

"De aceea cred că a fost o provocare periculoasă şi, din punct de vedere moral, murdară", a mai declarat vicepremierul rus, care consideră că în spatele incidentului s-ar afla liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc.

"Noi, desigur, nu dorim să dezvăluim vreun secret sau rezultatele anchetei noastre. Aceasta este în curs de desfăşurare. Dar pot spune de pe acum că avem informaţii că în spatele acestei provocări se află dl. Plahotniuc. El a pus totul la cale. Scopul lui a fost să ne facă să ne ciocnim cu România, de aceea a şi făcut asta, aşa cum fac de obicei afaceriştii, cu mâini străine", consideră vicepremierul rus.

Potrivit acestuia, Plahotniuc i-ar fi ordonat premierului moldovean Pavel Filip să telefoneze la Bucureşti. "Un astfel de apel telefonic a fost făcut şi, la un nivel foarte înalt, a fost luată decizia de a fi interzisă tranzitarea spaţiului aerian al României de către aeronava rusească", a spus Rogozin, subliniind că, "în prezent, se clarifică cine a luat decizia finală".

Citeşte şi: Acord ISTORIC între două ţări rivale din Balcani. Zaev şi Borisov au bătut palma la Skopje

"Ei au aşteptat ca avionul să decoleze şi, când se afla deja în zbor, după ce trecuse de spaţiul aerian polonez, slovac, doar atunci au emis interdicţia", a declarat Rogozin la NTV.

Referitor la represalii, vicepremierul rus a indicat că în prezent sunt identificate şi alte persoane care de-a lungul lanţului ierarhic au luat această decizie. "Atunci când această analiză va fi finalizată, vom pregăti conducerii politice a Rusiei sugestii cu privire la măsurile care trebuie luate împotriva acestor tovarăşi", a afirmat oficialul rus, insistând că aceste măsuri trebuie să fie foarte bine gândite şi punctuale.

Numeroase mass-media de la Chişinău, citând portalul Deschide.md, au indicat la 20 iulie că ministrul de externe moldovean, Andrei Galbur, i-a înmânat ambasadorului Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, o scrisoare prin care se anunţă refuzul Chişinăului ca delegaţia rusă, condusă de vicepremierul Dmitri Rogozin, să traverse spaţiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât şi la Tiraspol.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova sugera delegaţiei ruse în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin să-şi anuleze vizita în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, a relatat Deschide.md.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se află din mai 2014 pe lista cu oficiali ruşi care au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană, ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.