Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rolul Bisericii în consultarea europeană: Transmite speranţă, pace, echitate

basilica.ro
Pr.-Sorin-Selaru

Duminică a fost lansat, la Strasbourg, programul „Conferința privind viitorul Europei”, care va permite fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea unui viitor comun.

În acest context, am stat de vorbă cu părintele Sorin Şelaru despre aportul Bisericii în acest program de consultare europeană.

„Valori care izvorăsc din Evanghelie

Poate transmite un mesaj de speranţă, pace, echitate, lucruri de care Europa viitorului va avea nevoie, a spus Directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene.

„În această consultare, Bisericile vor avea un rol important pentru că va trebui accentuată şi mai mult solidaritatea europeană socială printr-o guvernanţă economică mai solidară. Am văzut cât de pusă la încercare a fost această solidaritate în timpul crizei generate de pandemie, când statele s-au comportat în mod egoist, chiar statele europene, şi-au închis graniţele, la început s-au oprit livrările de material sanitar de la o ţară europeană la cealaltă etc”.

„De aceea, Biserica trebuie să accentueze aceste principii şi valori europene, apoi partajul, echitatea, lupta împotriva oricărei excluziuni sociale şi chiar a sărăciei, pentru că există foarte mulţi cetăţeni europeni săraci”.

Părintele Sorin Şelaru a evidenţiat că Biserica trebuie să promoveze cultura păcii, care este fundamentală pentru Uniunea Europeană, să promoveze solidaritatea, respectarea şi promovarea demnităţii umane pentru toţi.

„Toate acestea sunt valori şi principii pentru care Biserica a luptat şi sunt sigur că le va promova în continuare şi încontinuu, pentru că ele izvorăsc din Evanghelia lui Hristos”.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate. Pe platforma pusă la dispoziţie sunt enumerate subiecte variate precum: schimbări climatice şi mediu, sănătate, o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă, valori şi drepturi etc.

„O economie în care să nu fie doar consumul pe primul loc

Părintele Sorin Şelaru a precizat că Biserica îşi pot aduce contribuţia dacă nu la toate, la foarte multe dintre politicile acestea comune, chiar şi la economie.

„O să participăm la începutul lunii iunie la o conferinţă organizată de Parlament European pe tema comerţului. Noi o să arătăm ce înseamnă un comerţ echitabil, o economie socială, ce înseamnă o economie în care să nu fie doar consumul pus pe primul loc, ci să existe şi latura aceasta de cumpătare”.

Dintr-o perspectivă creştină poate fi tratat şi subiectul ecologiei, a spus părintele Sorin Şelaru.

„Chiar şi în domeniul ecologiei, creştinii din Europa au mare lucru de spus, pentru că, dacă se crede cu adevărat că Dumnezeu a creat lumea şi omul este doar un administrator, şi nu un stăpân al Creaţiei, nu un om care siluieşte Creaţia, atunci trebuie să aibă grijă de Creaţia pe care a făcut-o Dumnezeu”.

Directorul reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene a precizat că această consultare europeană este un motiv de speranţă.

„Scopurile anunţate ale acestei conferinţe sunt bune. Este adevărat că, realistic vorbind, vom vedea abia peste câţiva ani dacă rezultatele ei vor fi luate în considerare în vreun fel”.

Ce fel de Uniune Europeană ne dorim?

„Eu cred că, în primul rând, una în care să ne simţim bine, liberi, împliniţi. Ca un fel de acasă. Or, cred că pentru creştini acasă include şi credinţa şi viaţa noastră religioasă. De aceea, cred eu că această consultare trebuie să fie incluzivă, adică să ia în considerare toate aspectele vieţii sociale europene, iar în această viaţă socială un rol important îl au comunităţile de credinţă, bisericile din Europa. Pentru că Biserica este purtătoare de mesaj, purtătoare de speranţă, este purtătoare de pace, de justiţie, la toate nivelurile societăţii, de la cea mai mică comunitate, care este comunitatea locală, trecând prin cea regională şi naţională, până la nivel european şi chiar global”.

„Aici văd eu foarte important rolul Bisericii şi nu doar în aspectele acestea de libertate religioasă, pentru că Biserica, fiind prezentă peste tot, poate să ia pulsul real al vieţii, de la cel mai mic nivel până la nivelul european sau global”.

Concluziile conferinţei vor fi prezentate în primăvara anului 2022, conform basilica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.