Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roma celebrează cinematografia mondială cu filme regizate de David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave şi Nanni Moretti

film

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave şi Nanni Moretti se numără printre invitaţii Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediţie din 2017, organizată între 26 octombrie şi 5 noiembrie, se doreşte o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale şi va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială, informează AFP, conform agerpres.ro

"Această sărbătoare a cinematografiei a devenit un loc foarte râvnit, unde se vine nu doar pentru că eşti ales, ci şi pentru că alegi să vii", a declarat marţi Antonio Monda, directorul artistic al Festivalului de Film de la Roma, cu ocazia prezentării programului oficial al celei de-a 12-a ediţii a evenimentului. 

"Ediţia din 2016 a fost extraordinară, cu filmul de deschidere 'Moonlight', de Barry Jenkins, care a fost apoi premiat la gala Oscarurilor, cu o creştere a numărului de spectatori cu 18% şi cu o creştere a acoperirii mediatice în străinătate", a adăugat el, reamintind faptul că festivalul cinematografic din capitala Italiei nu are o secţiune competiţională. 

Antonio Monda a anunţat, de asemenea, că "un star de cinema va fi prezent în fiecare seară pe covorul roşu". Printre vedetele aşteptate la Roma se află şi cineastul David Lynch, care va fi recompensat pe 4 noiembrie cu un premiu pentru întreaga carieră. 

Vor fi prezenţi la Roma şi Xavier Dolan, Nanni Moretti, Christoph Waltz, romancierul Chuck Palahniuk, actorul britanic Ian McKellen şi compatrioata sa Vanessa Redgrave, care, la vârsta de 80 de ani va prezenta "Sea Sorrow", un documentar consacrat imigranţilor, regizat de ea. 

În total, 39 de lungmetraje, ficţiuni şi documentare- cărora li se adaugă alte proiecţii şi evenimente speciale - se regăsesc în programul selecţiei oficiale, inclusiv "Hostiles", un western regizat de Scott Cooper după modelul filmelor cu John Ford, în care rolurile principale sunt interpretate de Christian Bale şi Rosamund Pike. Acest film va fi proiectat în deschiderea festivalului, pe 26 octombrie. 

Cel mai recent film al fraţilor Taviani, intitulat "Una Questione privata", o poveste despre iubirea adolescentină şi despre gelozie, pe fundalul celui de Al Doilea Război Mondial, se numără printre peliculele aşteptate cu mare interes de cinefilii din Roma. 

Este şi cazul filmului "Logan Lucy" al americanului Steve Soderbergh - cu Channing Tatum, Adam Driver şi Daniel Craig -, care prezintă un jaf organizat în timpul uneia dintre cele mai renumite curse din cadrul circuitului Nascar din Statele Unite. 

Foarte prezente în acest an pe plan mondial, producţiile realizate dincolo de Atlantic vor fi reprezentate la Roma şi de filme precum "The Only Living Boy In New York", de Marc Weeb (cu Kate Beckinsale şi Jeff Bridges), "Detroit", de Kathryn Bigelow (cu John Boyega), şi "Stronger", de David Gordon Green (cu Jake Gyllenhaal), inspirat din povestea de viaţă reală a lui Jeff Bauman, devenit un simbol al speranţei după atacul cu bombă comis în timpul maratonului de la Boston din 2013. 

În ceea ce priveşte cinematografia franceză, Catherine Deneuve se va afla pe afişul filmului "Tout nous separe", semnat de Thierry Kliffa, Sandrine Bonnaire interpretează o muncitoare din industria textilă în pelicula "Prendre le large", de Gael Morel, în timp ce "Le sens de la fete", de Eric Toledano şi Olivier Nakache, va aduce festivalului din capitala Italiei o doză de comedie. 

Vor fi proiectate şi filme din Mexic. Natalia Beristain va prezenta "Los Adioses", o biografie a lui Rosario Castellanos, una dintre cele mai mari romanciere mexicane, iar Alejandro Andrade Paese va fi prezent la proiecţia celui mai recent film al său, "Cuercevaca", în care joacă renumita actriţă Carmen Maura. 

Japonia va fi reprezentată de "Birds without Names", de Karuya Shiraishi, Argentina de "Nobody's Watching", de Julia Solomonoff, iar Libanul, cu lungmetrajul "One of These Days", de Nadim Tabet, completează un program oficial în care sunt reprezentate 31 de naţionalităţi. 

"Două fire roşii au apărut în cadrul programului: muzica şi sportul", a declarat Antonio Monda. 

Pentru a ilustra prima dintre aceste tendinţe, Antonio Monda a citat două documentare - unul dedicat lui Bob Dylan, iar celălalt divei Maria Callas, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea celebrei soprane. 

Sportul va fi şi el reprezentat prin intermediul unui documentar dedicat lui Enzo Ferrari şi prin mult aşteptatul "Borg McEnroe", lungmetrajul regizat de danezul Janus Metz, care prezintă duelul dintre două legende ale tenisului mondial în anii 1980. 

Un alt film foarte aşteptat este "I Tonya", de Craig Gillespie, un portret biografic al Tonyei Harding, patinatoarea americană care a fost acuzată în 1994 că a fost implicată în orchestrarea unei agresiuni fizice asupra compatrioatei sale Nancy Kerrigan cu scopul de a o împiedica să participe la Jocurile Olimpice. Din distribuţia acestui film face parte şi actorul de origine română Sebastian Stan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.