DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România a predat preşedinţia Forumului OSCE de Cooperare în domeniul Securităţii

Preparations for OSCE Ministerial Council in Sofia

Reuniunea Forumului de Cooperare în domeniul Securităţii (FSC) de miercuri a marcat încheierea preşedinţiei române a acestui important organ de decizie din cadrul OSCE. Potrivit unui comunicat al MAE, transmis Agerpres, prin exercitarea preşedinţiei FSC în perioada ianuarie - aprilie, România şi-a asumat un profil pregnant în planul diplomaţiei multilaterale, cu scopul de a contribui la consolidarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa.

MAE arată că preşedinţia română a FSC s-a derulat într-un context politic şi de securitate dificil, marcat de provocări complexe precum criza din Ucraina, extremismul violent şi radicalizarea care conduc la terorism, la care se adaugă erodarea permanentă a instrumentelor de consolidare a încrederii şi securităţii în Europa. "Prin preşedinţia FSC, exercitată în reuniuni săptămânale de ambasadorul Cristian Istrate, reprezentantul permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, s-a urmărit re-energizarea activităţii instituţionale a acestui for, care are un rol esenţial în dialogul şi cooperarea pe teme de securitate", se precizează în comunicat.

Programul de lucru a inclus teme de actualitate pentru pacea, stabilitatea şi cooperarea în vecinătatea României, cum ar fi securitatea regională în Balcani şi în zona Mării Negre. De asemenea, preşedinţia română a dedicat o sesiune specială eforturilor de gestionare a surplusului de arme de calibru mic şi armamente uşoare, precum şi a stocurilor de muniţie convenţională de către Republica Moldova prin proiecte concrete ale OSCE. Alte subiecte au vizat rolul Documentului de la Viena în edificarea încrederii pentru abordarea riscurilor şi ameninţărilor actuale, aspectele militare ale securităţii cibernetice, neproliferarea armelor de distrugere în masă în contextul aplicării la nivelul OSCE a Rezoluţiei 1540 a Consiliului de Securitate ONU, dar şi implementarea Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate ONU privind femeile, pacea şi securitatea.

"Contribuţia la dezbaterile din cadrul FSC, din postura de invitaţi ai preşedinţiei române, a unor diplomaţi români precum ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Cornel Feruţă, coordonator-şef la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, sau ambasadorul Simona Miculescu, reprezentant al secretarului general al ONU şi director al Biroului ONU de la Belgrad, precum şi a altor oficiali români, a contribuit la creşterea profilului şi a vizibilităţii ţării noastre, a rolului diplomaţiei române ca facilitator al unor soluţii de consens cu privire la principalele provocări de securitate actuale din arealul OSCE", subliniază MAE.

De asemenea, exercitarea preşedinţiei române a oferit ocazia mai multor acţiuni de diplomaţie publică iniţiate de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Turismului - Biroul de promovare şi informare turistică al României de la Viena, prin care au fost promovate, la nivelul celorlalte 56 de state participante, repere ale politicii naţionale de apărare, precum şi valori cultural-turistice, cum ar fi obiceiul Mărţişorului sau Delta Dunării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.