DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România a urcat 3 locuri într-un indice global al prosperității, dar înregistrează cel mai mare risc de sărăcie din UE (studiu)

clasament

România a urcat 3 locuri în ultimii trei ani într-un indice global al prosperității ce include 149 de state, arată un studiu realizat de grupul bancar austriac Erste, care deține BCR, și Institutul Legatum, potrivit Mediafax.

România ocupă astfel locul 45 în indicele prosperității. Austria deține cea mai bună poziție în regiune, ocupând locul 15 la nivel Mondial, în timp ce Serbia se află pe locul 56, cu cel mai scăzut indicator al prosperității din ECE.

Raportul notează că odată cu creșteriile de salarii au crescut și așteptările oamenilor și costul vieții, "ceea ce înseamnă că majorarea veniturilor nu s-a corelat mereu și cu creşterea gradului de satisfacţie privind nivelul de trai".

"Acest aspect este evident în rândul tinerilor care, spre deosebire de părinţii lor, nu analizează retrospectiv cât de mult a crescut calitatea vieţii de la căderea comunismului încoace, ci văd lucrurile global şi, în special, prin comparaţie cu tinerii de aceeaşi vârstă din Europa Occidentală", arată studiul.

Speranțele oamenilor de a duce o viață mai bună după 1989 nu s-au materializat, iar dezamăgirea populației a contribuit la creşterea migraţiei în regiune, spune raportul, care adaugă că pentru a face faţă unui mediu social şi economic instabil, oamenii au decis să se mute în altă parte.

"18 milioane de emigranţi au părăsit regiunea (Europei Centrale și de Est) de la căderea comunismului. În cazul României, aproape 20% din populaţia activă a emigrat începând cu anul 2004. Atât oameni calificaţi, cât şi necalificaţi au plecat în căutarea unui loc de muncă, deşi cei cu studii superioare au emigrat mai des şi au stat în străinătate mai mult timp", se notează în studiu.

Creşterea costului vieţii este reflectată prin creșterea prețurilor, iar în România preţurile bunurilor şi serviciilor au crescut cu 257% între 2000 şi 2017, comparativ cu doar 98% în Ungaria şi cu 87% în Letonia, media UE fiind 36%. Cu toate acestea, media creşterilor salariale în România, Croaţia, Cehia, Estonia şi Slovacia nu a depăşit 3€ pe oră, faţă de 10 € în Franţa.

"Costul ridicat al vieţii şi salariile scăzute înseamnă că un loc de muncă nu este întotdeauna garanţia unui nivel de trai decent. Tocmai de aceea, în România s-a constatat că una din cinci persoane ocupate (18,9%) este expusă riscului de sărăcie, acesta fiind cel mai ridicat procent din UE", mai arată raportul.

„Educație, tehnologie și infrastructură, cu accent pe educație. Asta au spus majoritatea românilor că își doresc pentru a avea o viață prosperă. România are nevoie de investiții uriașe pentru a avansa pe lanțul valoric al economiei și pentru a face față provocărilor interne: demografia și emigrația, disparitățile geografice și calitatea vieții”, spune Sergiu Manea, director general al BCR.

Potențialul României de a-și crește prosperitatea este dat de sistemul educațional, clasat pe locul 39 în lume, mai spune studiul, punctând că România are un nivel ridicat al educației în disciplinele tehnice, iar dezvoltarea de politici publice de către guvern şi colaborarea cu sectorul privat pot reduce decalajele de competențe și crește competitivitatea.

Aproximativ 210.000 de români lucrează în prezent în domeniul IT&C, reprezentând 2,5% din totalul forţei de muncă din ţară, iar contribuţia sectorului la PIB-ul României a crescut semnificativ în ultimii ani, situându-se în prezent la 5,9%, se mai arată în raport.

Indicele calculat de Legatum măsoară atât bogăția materială, cât și bunăstarea socială, clasificând țările în funcţie de nouă domenii diferite: calitate economică, mediu de afaceri, administraţie publică, educaţie, sănătate, siguranţă şi securitate, libertate personală, capital de încredere şi mediul natural. Raportul se axează pe condiţiile de trai, sănătate şi educaţie în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.