Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România are capacitatea de a-şi securiza agricultura prin sprijinirea industriei fertilizanţilor, spune directorul Azomureș

zi-de-zi.ro
Azomureș centrală

Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, consideră că România are capacitatea de a-şi securiza agricultura prin sprijinirea industriei fertilizanţilor şi a întregului lanţ valoric pe care această industrie îl generează, potrivit Agerpres.

"Potrivit unei estimări publicate recent de Naţiunile Unite, 282 de milioane de oameni vor suferi de foame. Dacă nu reacţionăm acum, 30% din industria Uniunii Europene se va închide iarna viitoare pentru a sprijini încălzirea locuinţelor europenilor. România are capacitatea de a-şi securiza agricultura prin sprijinirea industriei fertilizanţilor şi a lanţului valoric pe care aceasta îl generează", a spus Harri Kiiski, director general al Azomureş.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, dat publicităţii vineri, declaraţia a fost făcută în cadrul unei mase rotunde cu tema "Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa", organizată de Azomureş, în parteneriat cu revista Profitul Agricol, la care au participat actori din agricultura românească, responsabili pentru producţia de alimente din sectorul vegetal.

"Speakerii au căzut de acord că în acest moment România dispune de resursele necesare pentru asigurarea hranei, fără să se ia în calcul raţionalizări sau alte restricţii. Din păcate însă, preţul alimentelor este aşteptat să crească în continuare. În intervenţia sa în cadrul evenimentului, Achim Irimescu, ministrul plenipotenţiar în cadrul reprezentanţei României la Uniunea Europeană, a declarat: 'Comisia Europeană a spus că nu există niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat stocurile, pentru că în silozurile de la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale care nu pot fi puse în circulaţie. Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte'", a arătat Azomureş.

În cadrul dezbaterii s-a mai arătat că Ministerul Agriculturii a analizat mai multe scenarii şi există stocuri suficiente de grâu până la recolta următoare, chiar o zonă tampon, dar că trebuie acţionat asupra preţului la energie.

Compania a precizat că asociaţiile de fermieri din România şi-au exprimat dorinţa atât pentru măsuri directe de sprijinirea a fermierilor printr-o subvenţie la tona de îngrăşământ, cât şi pentru proiecte de irigaţii, justificând că hrana e o necesitate, nu o opţiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.