Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România are peste 10.000 de persoane ce suferă de forme severe de reumatisme

healthiculture.com
reumatism dureri reumatice

Registrul Român de Boli Reumatice a ajuns la finalul anului trecut la peste 10.000 de pacienți cu forme severe de reumatisme inflamatorii (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică, lupus şi vasculite), care necesită tratament cu medicamente biologice, arată datele prezentate în cadrul Ședinței Anuale a Registrului Român de Boli Reumatice, organizată de Societatea Română de Reumatologie și Asociația Registrul Român de Boli Reumatice, potrivit 360medical.ro.

Registrul Român de Boli Reumatice este funcțional din anul 2013 și este considerat unul dintre puținele exemple de bună practică în acest domeniu la nivel naţional.

Astfel, aproape 1.000 de pacienți noi cu boli reumatice au fost înregistrați în 2019 în Registrul Român de Boli Reumatice, dintre care 397 de pacienți cu spondilartrite, 499 de pacienți cu artrită reumatoidă și 84 cu artropatie psoriazică.

Citeşte şi: Jandarmeriţa bătută în 10 august 2018 a încercat să obţină 100.000 de euro pe seama materialelor mass-media - Instanţa i-a respins martorul

Analiza detaliată a costurilor arată că, în ciuda creșterii numărului de pacienți tratați, costurile totale sunt influențate nesemnificativ, iar costul pentru fiecare pacient tratat este mai mic, urmare adaptării schemelor și dozelor de medicație folosite la nevoile pacientului, precum și prin utilizarea pe scară mai largă a terapiilor biosimilare.

“Pe măsura progreselor înregistrate în aplicarea rezultatelor derivate din studiile clinice, știința medicală a realizat că are nevoie și de date pe termen lung, care reflectă mai bine practica reală, provenite de la pacienți neselecționați, cu variate comorbidități, colectate prin utilizarea la scară largă a registrelor de pacienți. Registrul Român de Boli Reumatice contribuie la un management mai bun al pacienților, la atingerea unor rezultate terapeutice optime, dar și la evaluarea costurilor asociate acestor boli”, a declarat președintele Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Cătălin Codreanu, într-un comunicat remis 360medical.ro.

Citeşte şi: Jandarmeriţa bătută pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei şi-a asumat o meserie cu astfel de riscuri, MOTIVUL pentru care a primit despăgubiri de 10.000 de euro

La eveniment au fost prezentate și analizate date relevante extrase din registru și au fost discutate implementarea și dezvoltarea acestui instrument necesar pentru un management mai bun al pacienților cu boli reumatice.

“Obiectivul declarat al Guvernului, în domeniul sănătății, este creșterea calității serviciilor medicale prin optimizarea tuturor componentelor, inclusiv prin folosirea sistemelor informatice. Venim în întâmpinarea acestui deziderat cu un registru consistent, cu aproximativ 10.000 de pacienți tratați cu tratamente biologice, 388 de medici reumatologi contribuind prin introducerea datelor”, au spus reprezentanții Registrului Român de Boli Reumatice.

PESTE 50% DIN PACIENȚI SUNT ACTIVI

Potrivit datelor prezentate, la finalul lui 2019 figurau în acest Registru 3.651 de pacienți cu spondilită anchilozantă, în creștere față de 2018 (3.417 de pacienți).

Dintre aceștia, 76% sunt bărbați, vârsta medie fiind de 46,8 ani. Cu toate acestea, 40% dintre pacienți se încadrează în intervalul de vârstă 26-45 de ani.

Citeşte şi: Colegul jandarmeriţei Nistor a jucat PING PONG cu pretenţiile din dosarul agresorilor până nu a mai primit NIMIC - Motivele judecătorului de caz

Ca urmare a creșterii calității îngrijirii, 66% din pacienți sunt încă activi în câmpul muncii, constatându-se o îmbunătățire la acest capitol față de anii precedenți. Vechimea medie a bolii la inițierea tratamentului biologic este de 7 ani.

În cazul artritei reumatoide, 4.755 de pacienți figurau în registru la finalul lui 2019, cu 7,9% mai mult decât în 2018 (4.407). 85% dintre pacienți sunt femei, vârsta medie fiind de 60 de ani.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din pacienți se încadrează într-o perioadă activă a vieții (25-60 de ani), de aceea obiectivul în cazul lor este managementul adecvat, urmărind răspunsul terapeutic și păstrarea acestora activi în câmpul muncii și în societate.

Datele privind artropatia psoriazică arată că în 2019 erau înregistrați 849 de pacienți, cu 2% mai mult ca în 2018. Raportul între bărbați și femei este de 1:1, vârsta medie 55,8 ani și peste 43% sunt activi profesional.

BOLI REUMATICE

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică ce determină deficit funcțional, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global.

Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni. În România, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Generatoare de handicap și ducând de multe ori la pensionarea anticipată a pacienților, bolile reumatice și musculo-scheletice au asociat un cost ridicat la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social. La nivelul UE, pierderile cauzate de absenteismul la locul de muncă generat de aceste boli însumează aproximativ 650 de milioane de euro anual.

Cu un diagnostic precoce, un tratament adecvat, dar și cu sprijinul angajatorilor, pacienții cu boli reumatice pot rămâne activi, fără să devină o povară pentru societate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.