Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, cale lungă până la adoptarea monedei euro: îndeplinim doar 1 din cele 4 criterii economice

Bloomberg
EURO moneda bani

Din Raportul de convergență pe 2018, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția adoptării monedei euro, rezultă că drumul României până la adoptarea monedei unice europene este unul lung, relatează stirileprotv.ro.

Raportul a concluzionat că România îndeplinește în prezent unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, și anume criteriul legat de finanțele publice.

Citește și: Scrisoare deschisă către Viorica Dăncilă - PMP solicită o OUG în contextul alegerilor europarlamentare

România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația din această țară nu este compatibilă în întregime cu tratatul.

Raportul de convergență stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condițiilor necesare pentru aderarea la zona euro. Raportul evaluează dacă statele membre care încă nu îndeplinesc condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro (așa numitele „state membre care fac obiectul unei derogări”) au atins un nivel înalt de convergență economică durabilă, măsurat prin stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Citește și: Mascații au descins în forță la evazioniști - Percheziții în trei județe din țară! Prejudiciul adus statului depăşeşte 1,2 milioane de lei

Totodată, raportul evaluează compatibilitatea legislației naționale a acestor state cu normele uniunii economice și monetare (UEM) prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) referitoare la independența băncilor centrale naționale, interzicerea finanțării monetare și compatibilitatea cu statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE).

Raportul de convergență întocmit de Comisia Europeană este publicat concomitent cu Raportul de convergență întocmit de BCE. Cele două rapoarte sunt întocmite independent și publicate în paralel.

Rapoartele de convergență sunt publicate o dată la doi ani sau atunci când există o cerere expresă din partea unui stat membru de a se evalua nivelul său de pregătire pentru aderarea la zona euro, cum a fost cazul Letoniei în 2013.

Cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, toate statele membre au obligația de a adopta moneda euro și de a adera la zona euro. Prin urmare, Marea Britanie și Danemarca nu fac obiectul raportului.

Citește și: Acuzații GRAVE la adresa judecătorilor de la Tribunalul București: IGNORĂ decizia CCR și apără SRI

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că Guvernul pe care îl conduce își asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024: „Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare anvergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiștilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societății civile și desigur a tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu”, a declarat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.