Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă către Viorica Dăncilă - PMP solicită o OUG în contextul alegerilor europarlamentare

facebook.com
Eugen Tomac

Liderul PMP Eugen Tomac i-a adresat miercuri premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care îi cere să modifice legislaţia astfel încât la alegerile europarlmentare să fie posibil votul prin corespondenţă, iar numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, să poată fi înregistrată audio - video

Scandal URIAȘ pe audierile din Parlament - Florin Cîțu îi dă cu flit lui Daniel Zamfir: 'E o anchetă ordonată de Liviu Dragnea'

Redăm scrisoarea deschisă trimisă premierului:

Doamnei Vasilica Viorica DĂNCILĂ
Prim-ministru
Guvernul României

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimată doamnă Prim-ministru,

Având în vedere atribuțiile care revin Guvernului în buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European, precum și interesul sporit al românilor pentru alegerile europarlamentare din acest an în care România asigură președinția Consiliului Uniunii Europene, observând termenul scurt rămas până la desfăşurarea alegerilor europarlamentare din acest an, vă solicităm să adoptați o ordonanță de urgență prin care să amendați Legea nr. 33/2007, astfel încât, la alegerile pentru Parlamentul European, în mod similar alegerilor pentru Parlamentul României, să fie reglementat atât votul prin corespondență, cât și obligația înregistrării video-audio a procesului de numărare a voturilor, inclusiv a voturilor prin corespondenţă.

În ceea ce privește votul prin corespondență, am constatat că Legea nr. 33/2007 pentru alegerile europarlamentare stabilește reguli cu privire la votarea la secția de votare, dar nu reglementează votarea prin corespondență. Pe de altă parte, Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă şi Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor modificată asigură infrastructura şi condiţiile necesare pentru exercitarea în străinătate a dreptului de vot prin corespondență. Deoarece la alegerile parlamentare din anul 2016, în diasporă numărul alegătorilor prin corespondență a depășit numărul alegătorilor pe listele electorale permanente, considerăm că se impune extinderea votului prin corespondență pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Cu privire la obligația înregistrării video-audio a procesului de numărare a voturilor, la fel, am constatat că Legea nr. 33/2007 stabilește reguli cu privire la desfășurarea procesului de numărare a voturilor (art. 49) și instituie sancțiuni pentru neconformarea la aceste reguli (art. 53), dar nu cuprinde prevederi cu privire la monitorizarea procesului de numărare a voturilor. În schimb, pentru alegerile parlamentare din 2016, obligația înregistrării video-audio a procesului de numărare a voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă a fost reglementată de Guvern prin Hotărârea Guvernului nr. 765/2016. Pentru buna desfășurare a scrutinului din 2019 pentru Parlamentul European, vă solicităm să aveți în vedere această măsură legitimă într-o societate democratică.

Demersul de modificare a legislației electorale în termenii extinderii unor drepturi electorale prin ordonanță de urgență este constituțional, legal și legitim, scopul acestuia fiind de facilitare a accesului la vot a unei părți cât mai largi din corpul electoral. Tocmai de aceea, vă solicităm să adoptați cât mai repede, modificările la legislația de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 depre care am făcut vorbire în această scrisoare deschisă.

Cu considerație,

Eugen Tomac
Președinte al Partidului Mișcarea Populară

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.