Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România condamnă Ungaria pentru încălcarea drepturilor LGBT, într-o declarație inițiată de Ambasada SUA la Budapesta

România a fost una dintre cele 39 de țări care au semnat o declarație de condamnare a Ungariei pentru nerespectarea „drepturilor” LGBT. Recent, guvernul român a adoptat un ton prietenos față de lobby-ul LGBT, pregătindu-se să adopte o lege care să recunoască căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara României, sub pretextul „prevenirii separării familiilor”.

În România nu s-a vorbit despre acest proiect de lege în presa mainstream, deoarece majoritatea românilor nu sunt în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, iar discuțiile despre acest subiect ar distruge campaniile electorale ale partidelor mainstream de anul viitor, notează Wallachian Gazette.

În plus, guvernul român recurge acum la aceeași tactică pe care a folosit-o în cazul canalului Bîstroe și al ajutorului pe care România îl oferă Ucrainei, menținând un flux de informații strâns, aproape inexistent.

Acest lucru arată, de asemenea, retorica antimaghiară din ce în ce mai mare care crește la București, deși din motive greșite, nu din cauza iredentismului maghiar, ci pentru că guvernele ungare pun mai mult preț pe identitatea lor decât România. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), prietenoasă cu Fidesz, ar putea fi scoasă din Parlament.

Anul trecut, UDMR a inițiat un proiect de lege care imita pe cel adoptat în Ungaria și care urmărea să protejeze copiii, inclusiv pe cei români, de îndoctrinarea LGBT. Proiectul de lege a primit un sprijin puternic din partea AUR, care a votat pentru el la fiecare pas. Între timp, partidele mainstream, liberalii (PNL) și social-democrații (PSD) s-au abținut de la vot sau chiar au votat împotrivă, dar proiectul de lege a trecut tacit de Senat, dar a primit avize negative din partea comisiilor parlamentare pentru drepturile omului, educație, egalitate de șanse. Proiectul de lege a fost pus în așteptare după aceste avize negative, deoarece Comisia Europeană a sancționat Ungaria pentru același proiect de lege în 2022.

În 2021, UDMR a inițiat și un proiect de lege menit să crească rata de fertilitate a României, oferind mamelor și familiilor cu copii mici 300 de euro.

Declarația semnată de România alături de SUA și alte state

„Cu ocazia celei de-a 28-a ediții a Festivalului Budapest Pride, noi, următoarele ambasade și institute culturale, asigurăm membrii comunității maghiare de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, transgender, queer și intersexuali (LGBTQI+) de întregul nostru sprijin. Susținem dreptul lor la egalitate și nediscriminare, la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică, precum și dreptul de a nu fi supuși violenței. Statul de drept și respectul pentru drepturile universale ale omului reprezintă fundamentele statelor democratice. Dreptul internațional al omului se bazează pe ipoteza generală că toți indivizii au dreptul la aceleași drepturi și libertăți, fără discriminare.

Respingem și condamnăm toate actele de violență, discursul instigator la ură, hărțuirea, stigmatizarea și discriminarea împotriva persoanelor sau comunităților pe baza orientării lor sexuale, a identității sau expresiei de gen sau a caracteristicilor de gen, și susținem lupta împotriva acțiunilor menționate mai sus. Suntem îngrijorați de legile și retorica politică, inclusiv în Ungaria, care contrazic principiile nediscriminării, legile internaționale privind drepturile omului și demnitatea umană și contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+. Subliniem necesitatea ca liderii și guvernele, aici și în alte părți, să respecte și să protejeze drepturile persoanelor și comunităților LGBTQI+ și să pună capăt legilor și politicilor care le discriminează.

Subliniem inviolabilitatea demnității umane, dreptul la libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viață privată și de familie și la nediscriminare pentru toți oamenii. Salutăm, de asemenea, activitatea importantă de advocacy a activiștilor și apărătorilor drepturilor omului LGBTQI+ de la bază, a jurnaliștilor, a profesioniștilor din mass-media și a ONG-urilor, pe care aceștia o desfășoară pentru a se asigura că toate persoanele, indiferent de orientarea lor sexuală, de identitatea sau expresia de gen sau de caracteristicile de gen, sunt tratate în mod egal și beneficiază pe deplin de avantajele legii. primesc o protecție cuprinzătoare.

Celebrarea diversității este un mod important de a promova respectul pentru drepturile omului. În acest sens, Budapest Pride este cel mai longeviv eveniment din regiune. Considerăm că rolul său este extrem de important în promovarea tratamentului egal și a acceptării sociale față de toate persoanele LGBTQI+, contribuind la crearea unei societăți mai deschise, mai drepte, mai incluzive și mai egale.”

Semnat de următoarele ambasade și institute culturale:

Statele Unite ale Americii, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Regatul Unit, Macedonia de Nord, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Olanda, Croația, Irlanda, Islanda, Canada, Kosovo, Letonia, Lituania, Luxemburg , ambasadele din Malta, Muntenegru, Germania, Norvegia, Italia, Portugalia, România, Spania, Elveției, Suediei, Slovaciei, Sloveniei, Noii Zeelande, Ucrainei și Uruguayului, precum și Reprezentanța Guvernului flamand în Ungaria, British Council, Institutul Cervantes, Institutul Camões, Centrul Ceh, Institutul Estonian, FinnAgora, Institutul Francez, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac din Budapesta, Wallonie-Bruxelles International.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.