Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România consideră `un pas firesc` începerea negocierilor de aderare la UE pentru Moldova și Ucraina

MAE
Luminita Odobescu

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova reprezintă „pasul firesc” şi recunoaşterea meritelor acestor ţări, a declarat vineri ministrul de Externe Luminiţa Odobescu, după o întâlnire cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică al Ucrainei, Olga Stefanişina.

Şefa diplomaţiei române a reiterat sprijinul „clar” al României pentru anunţarea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova, la Consiliul European de săptămâna viitoare.

„Este pasul firesc, care dă recunoaşterea necesară şi meritată eforturilor atât ale Ucrainei, cât şi ale Republicii Moldova”, a declarat Luminița Odobescu, potrivit Agerpres.

Odobescu a spus că „poziţia României este fundamentată pe principiul meritelor individuale ale statelor candidate, element definitoriu al politicii de extindere a Uniunii Europene”.

Mai mult, ea a remarcat că, în cazul Ucrainei, „vorbim de un efort administrativ convingător şi totodată impresionant prin anvergură. Este cu atât mai notabil faptul că acest efort a fost întreprins în condiţii extrem de dificile, ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

„Depunem împreună eforturi pentru ca la finalul Consiliului European de săptămâna viitoare să avem deciziile pe care Ucraina, Moldova şi România le aşteaptă”, a spus aceasta.

„Eforturi enorme în timpul războiului”

La rândul său, Olga Stefanişina a afirmat că Ucraina „a depus eforturi enorme în timpul războiului, a mobilizat toate partidele politice, tot Guvernul, administraţia, societatea civilă, pentru a produce transformări, pentru a depăşi blocajele şi problemele”.

„Am făcut progrese importante, care au fost evaluate nu doar de Comisia Europeană, ci şi de Consiliul Europei, de Comisia de la Veneţia, de GRECO”, a subliniat ea.

Începerea negocierilor, a adăugat vicepremierul ucrainean, ar fi un semnal pentru întreaga Europă şi pentru ţările care aspiră la integrare europeană.

„Suntem în momentul în care Comisia Europeană şi-a încheiat expertiza şi a decis să recomande începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova. Abordarea bazată pe merite este una vitală pentru noi. (...) Vedem zero motive pentru un veto împotriva procesului de extindere a UE, împotriva începerii negocierilor cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Cred că este nevoie să fie făcute toate eforturile posibile pentru a mobiliza spiritul de unitate”, a punctat Stefanişina, care a adăugat că este încrezătoare în sprijinul deplin al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.