Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, datoare vândută UE. Împrumutul URIAŞ pe care ţara noastră trebuie să îl restituie

europafm.ro
teanc bani euro

România este datoare vândută Uniunii Europene. O arată chiar o statistică a Ministerului Finanţelor Publice. Conform datelor MFP, România mai are de plătit nu mai puţin de peste 2 miliarde euro către Uniunea Europeană și Banca Mondială, sumă aferentă unui împrumut stand-by contractat în 2009, anunţă Hotnews.ro.

Citeşte şi: Răspunsul preşedintelui Iohannis la solicitarea lui Dragnea de a-şi CERE voie când pleacă la reuniunile Consiliului European

Este vorba despre pachetul contractat de la FMI, UE și Banca Mondială, în sumă de 19,95 miliarde euro.

În acest an, țara noastră mai are de plătit 150 milioane euro către UE, după ce în aprilie a rambursat 1,2 miliarde euro.

Anul viitor vor fi plăți de circa un miliard euro, dar ultima plată a împrumutului din 2009 va fi în 2023, de 402,9 milioane euro. Astfel, cea mai mare parte din rambursările care se vor face în 2019 reprezintă rate, iar circa 42 milioane euro – dobânzi și comisioane. De asemenea, aproape întreaga sumă va merge către Uniunea Europeană.

În ceea ce privește datoria Guvernului către FMI, ultima plată a avut loc în 2015, când a fost și vârful de plată al întregului pachet.

În anul 2009, Romania a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI au fost trase șapte din cele 8 tranșe prevăzute, însumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveste cea de-a 8-a tranșă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităților române, ca fiind de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă, mai scrie sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.