Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este pe acceași lungime de undă cu talibanii: Condamnă atentatele din Kabul

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat atacurile teroriste de joi de la Kabul, precizând că autorităţile sunt în contact cu cei nouă cetăţeni români rămaşi în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri. La fel ca România, talibanii au condamnat și ei atentatele sinucigașe.

"Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul. Condoleanţe familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniţi! Celula de criză interinstituţională e în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi încă în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri", a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Citește și: `Americanii sunt de vină` - Talibanii 'condamnă ferm' atentatul de la aeroportul din Kabul

Pentagonul a anunţat joi că în afara aeroportului din Kabul a avut loc o explozie. Un oficial american a declarat că explozia a fost cauzată de un sinucigaş cu bombă. Potrivit Reuters, au fost ucise cel puţin 13 persoane, între care şi copii. Un oficial taliban a spus că cel puţin 11 oameni au murit, între care femei şi copii, şi că mai mulţi talibani care păzeau au fost răniţi. Aceste date nu au fost confirmate încă. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a condamnat ferm atentatul. Angela Merkel a denunţat atentatul "absolut josnic".

Oficiali americani cred că gruparea ISIS-Khorasan se află în spatele acestor atacuri, afirmă o sursă citată de Reuters ce are cunoştinţă de discuţiile despre Afganistan din Congresul SUA.

Citește și: VIDEO| SUA anunță că Statul Islamic a comis dublul atentat sinucigaș din Kabul: Sunt peste 70 de morți și cel puțin 100 de răniți

O a doua sursă guvernamentală americană familiară cu activitatea serviciilor de informaţii afirmă că, în timp ce SUA investighează exploziile de la Kabul, acestea poartă ''toate amprentele'' unui atac comis de respectiva grupare.

ISIS-Khorasan, sau Statul Islamic al Khorasan (ISKP), o grupare constituită din transfugi talibani în provincia Khorasan, este considerată chiar mai radicală decât talibanii care au preluat puterea în Afganistan pe 15 august şi se află în conflict cu aceştia.

Citește și: VIDEO| S-a aflat cauza exploziei de pe aeroportul din Kabul

Atacurile survin în timp ce statele implicate în operaţiunile de evacuare de la Kabul se grăbesc să efectueze ultimele zboruri după ce Statele Unite avertizaseră asupra iminenţei unui atac terorist asupra aeroportului. Ambasada SUA la Kabul le-a transmis miercuri cetăţenilor americani o atenţionare să nu se apropie de aeroport, din cauza unor ''ameninţări de securitate''.

Degradarea situaţiei de securitate din capitala afgană a determinat statele participante la aceste operaţiuni de evacuare să anunţe încheierea lor chiar înainte de 31 august, data la care SUA au confirmat că-şi vor retrage din Afganistan ultimele efective militare, concentrate acum pe aeroportul din Kabul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.