Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România începe o nouă rundă de negocieri cu CE legate pentru viitoarele programe operaţionale 2021-2027

romania ue comisia europeana

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a declarat luni, la Râmnicu Vâlcea, că începe o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană pe viitoarele programe operaţionale 2021-2027 şi că România doreşte să adopte modelul polonez în privinţa pregătirii unui portofoliu de proiecte care să intre în execuţie şi să poată genera cheltuieli încă din ianuarie 2021, când se va intra pe noua perioadă de programare potrivit Agerpres.

"Mâine (marţi, n.r.) începem o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, legate de cum vor arăta viitoarele programe operaţionale 2021-2027. Aşa cum am observat, ele au început foarte târziu. Deşi programele se numeau 2007-2013, 2014-2020, primele licitaţii, primele ghiduri, primele contracte semnate se produceau la doi-trei ani distanţă de primul an al acestui exerciţiu... Şi asta ţine de dinamica discuţiilor la nivelul instituţiilor europene, fiindcă acolo se agreează şi bugetul şi regulamentele pe care facem cheltuielile în proiecte. Ne dorim, cel puţin la nivel guvernamental, să avem pregătit un portofoliu de proiecte şi pentru autorităţile locale, şi pentru marile companii naţionale, care să aibă proiect tehnic, eventual şi licitaţia pe execuţie făcută, aşa încât să intrăm în lucrări să putem genera cheltuială încă din ianuarie 2021, când intrăm pe noua perioadă de programare. Asta înseamnă că vom porni, propunem şi Comisiei Europene această metodă, de la o listă de proiecte aflată astăzi în lista de rezervă, pe diversele programe. Pe Programul Operaţional Regional, de exemplu, şi nu numai, avem zone în care au fost mai multe proiecte decât bani disponibili (...) Este şi o asumare din partea noastră, ca şi guvern, dar este o abordare pe care Polonia a folosit-o cu succes", a declarat Roxana Mînzatu.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că primăriile şi autorităţile judeţene şi-au pregătit studii de fezabilitate şi au întocmit documentaţii, dar nu au mai prins finanţare şi că din acest motiv se doreşte ca aceste proiecte să fie cât mai avansate, chiar şi până în faza de execuţie.

"Pornind de la acele proiecte, ne dorim să dăm un tip de asistenţă tehnică de la Ministerul Fondurilor Europene şi să lucrăm în aşa fel încât peste anul care vine, 2020, să avansăm de la nivelul de studiu de fezabilitate către proiect tehnic cu licitaţie, până la execuţie, aşa încât să putem să avem cheltuială pe execuţie din ianuarie 2021 pentru că va fi eligibil, va fi decontabil şi, până la urmă, dacă negociem cu CE pe acest potofoliu de proiecte va înţelege că avem o strategie pe care să absorbim banii în exerciţiul viitor. Şi autorităţile, comunităţile locale şi consiliile judeţene vor înţelege că ceea ce au pregătit ca documentaţie va avea şi surse de finanţare, nu a rămas pur şi simplu un proiect depus, eligibil şi fără finanţare. Acum facem un inventar, un recensământ al acestor proiecte care nu au primit finanţare pe POR, pe PNDR şi acolo unde o să putem să avem această abordare, o să ducem mai departe documentaţiile, în aşa fel încât o să putem finanţa din exerciţiul viitor, chiar din 2021, fără a mai aştepta", a precizat ministrul.

Roxana Mînzatu a mai spus că Ministerul Fondurilor Europene va încerca să menţină programele oarecum similare cu cele din actualul exerciţiu, astfel încât să nu fie nevoie de o nouă acreditare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.