Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România își dublează capacitatea nucleară: țara noastră se află pe locul doi la nivel global în privința factorului de capacitate

a1.ro
centrala nucleara cernavoda

Producţia de energie nucleară la nivel global a crescut pentru al 7-lea an consecutiv în 2019, ajungând la 2.657 TWh,conform World Nuclear Association (WNA).Faţă de anul anterior este o creştere de 95 TWh, a doua cea mai mare producţie nucleară din punct de vedere istoric,transmite Nuclearelectrica, informează Mediafax.

La sfârşitul anului 2019, capacitatea celor 442 de reactoare în operare la nivel global a fost de 392 GWe. Un număr de 6 noi reactoare au intrat în exploatare comercială în 2019, în timp ce 5 reactoare au intrat în faza de construcţie, iar 13 reactoare au fost închise. Deşi a existat o reducere a capacităţii nucleare, creşterea de electricitate este cu atât mai remarcabilă, conform WNA, citată de zf.ro.

Similar anului 2018, câteva din reactoarele intrate în operare comercială în 2019 au încorporat caracteristici de proiectare „first-of-a-kind”. Durata construcţiei, începând din anul 2015, este între 5 şi 6 ani, scăderea perioadei de construcţie fiind un rezultat direct al fructificării expertizei de construcţie în serie, obţinute în timp şi a forţei de muncă înalt calificate.

În 2019, factorul de capacitate mediu la nivel global a fost de 82,5%, în creştere de la 79,8% în 2018, menţinând constant factorul ridicat de capacitate în operare realizat în ultimii 20 de ani. Factorul de capacitate este un indicator al performanţei în operare.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

În prezent, cu o producţie anuală de aproximativ 10 TWh, SNN acoperă prin cele două reactoare CANDU în operare aproximativ 18% din necesarul de consum al României. Însă, România este unul dintre statele UE care, prin Strategia energetică şi Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), pentru a atinge ţintele de decarbonizare, pentru a asigura securitatea furnizării, pentru a beneficia de expertiza obţinută în cei 25 de operare, îşi va creşte capacitatea nucleară.

Dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 în baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa România la nivel european printre statele a căror capacitate nucleară se va dubla, transmite producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica pe pagina de Facebook.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Retehnologizarea Unităţii 1 va asigura aceeaşi producţie, de 700 MWh, pentru încă 30 de ani, oferind în total României energia produsă de 4 reactoare CANDU şi oportunitatea de a implementa opţiunea reactoarelor modulare mici începând cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane de dolari oferit de USTDA.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, România, prin operarea celor două reactoare de la Cernavodă, are un factor de capacitate de 93,6% în perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unităţilor 1 şi 2, de la punerea în funcţiune până la sfârşitul anului 2019, Unitatea 2 se afla pe primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7%. Din peste 400 de reactoare în operare, România ocupă primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 91,2%.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Energia nucleară este o necesitate în atingerea ţintelor de decarbonizare, rezolvarea aspectelor de mediu, generarea de mii de locuri de muncă, dezvoltarea economiei centrale şi locale, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, iar creşterea capacităţii nucleare o investiţie strategică pe termen foarte lung, transmite Nuclearelectrica, citată de zf.ro.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Cu 6,7 miliarde de lei capitalizare, acţiunile SNN se tranzacţionează în urcare cu 26,3% faţă de începutul anului, pe fondul unui rulaj de 103,4 milioane de lei, arată datele BVB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.