Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu susţine trecerea de la unanimitate la majoritate calificată privind modalitatea de adoptare a unor decizii

Facebook/ DCP
Romania UE

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că că România susţine finanţarea bugetului Uniunii Europene pe baza principiilor echităţii, eficienţei, transparenţei şi simplităţii, dar că aşteaptă să vadă propunerile concrete şi impactul financiar asupra bugetului naţional, referitor la noile resurse proprii care urmează să fie propuse de Comisia Europeană. El precizează că România nu susţine trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare la nivel UE a deciziilor în domeniul impozitării, potrivit news.ro.

Pe 11 şi 12 septembrie a avut loc la Berlin reuniunea informală a miniştrilor de finanţe din UE, iar principalele teme de discuţii au fost: implementarea planurilor de redresare a economiei la nivelul Uniunii Europene, sistemul de resurse proprii ale bugetului european, modalităţi de asigurare a unui sistem de impozitare echitabil şi eficient şi adaptarea pieţelor financiare la era digitală.

Reuniunea din 11 septembrie 2020 a fost precedată de întâlnirea Eurogroup în format extins, care a avut pe agendă trecerea în revistă a dosarelor aferente Uniunii Bancare.

În contextul în care miniştrii au dezbătut necesitatea reformării sistemului fiscal pentru o impozitare echitabilă şi eficientă, ministrul Florin Cîţu a precizat că politica de impozitare reprezintă un element al suveranităţii şi o pârghie esenţială în stabilirea politicilor naţionale. Oficialul a subliniat că utilizarea impozitării ca sprijin în tranziţia către „economia verde” trebuie să ia în considerare specificităţile economice ale fiecărui stat membru, mai ales în cazul statelor aflate în proces de recuperare a decalajelor.

Cu referire la discuţiile privind introducerea unui nivel minim de impozitare, ministrul român de finanţe a amintit că această chestiune reprezintă un aspect problematic pentru România. De asemenea, ministrul Florin Cîţu a subliniat că România nu susţine trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare la nivel UE a unor decizii în domeniul impozitării.

"Susţinem finanţarea bugetului UE pe baza principiilor echităţii, eficienţei, transparenţei şi simplităţii. Referitor la noile resurse proprii care urmează să fie propuse de Comisia Europeană, suntem deschişi discuţiilor, dar trebuie mai întâi să vedem propunerile concrete şi impactul financiar asupra bugetului naţional”, a precizat ministrul Florin Cîţu, care a participat la reuniune, alături de ceilalţi miniştri de finanţe europeni, prin sistem videoconferinţă.

Ministrul român de Finanţe a mai menţionat că România acordă o mare importanţă ponderii echitabile a poverii financiare între statele membre, luând în considerare dezvoltarea economică a acestora.

Cîţu a mai menţionat susţinerea faţă de îmbunătăţirea regulilor UE pentru cooperarea administrativă între statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.