Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România participă cu 10 nave de luptă şi de sprijin logistic la exerciţiul Saber Guardian 17

NATO

Forţele Navale Române participă la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 17, cel mai mare exerciţiu militar din istoria modernă a României, cu 10 nave de luptă şi de sprijin logistic, cu 12 ambarcaţiuni şi 18 mijloace terestre de luptă. Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de Statul Major al Forţelor Navale, marinarii militari desfăşoară, alături de aproximativ 25.000 de militari români şi străini, numeroase acţiuni, pe mare, pe uscat şi în aer, în cadrul celor şase secvenţe ale exerciţiului Saber Guardian 17, planificate la Cincu, Râureni, Borduşani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu şi Babadag.

"La Borduşani, în judeţul Ialomiţa, pe Dunăre, marinarii militari participă la o secvenţă de forţare a traversării unui curs major de apă de către o grupare ostilă. Conform scenariului fictiv al exerciţiului, pachetul de forţe al Marinei Militare Române este alcătuit dintr-un monitor fluvial, două vedete blindate fluviale, două vedete dragoare fluviale, dar şi dintr-un detaşament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină şi o structură de comandă", precizează sursa citată.

Totodată, pe mare, într-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime şi un remorcher maritim asigură raionul de lansare a rachetelor sol - aer şi aer - aer, acţiune ce face parte din secvenţa TOBRUQ LEGACY. "Concomitent cu acţiunea de pe mare, la Babadag are loc secvenţa "Mărăşeşti", unde Forţele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfăşura acţiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie - MASCAL, militarii din Forţele Navale Române vor participa la un exerciţiu secvenţial de evacuare a răniţilor pe cale aeriană", se arată în comunicat.

Obiectivul principal al exerciţiului multinaţional, care se desfăşoară în perioada 10 - 22 iulie, este întărirea capacităţii de reacţie şi de descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei. Exerciţiul este cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere, ceea ce arată gradul ridicat de interoperabilitate a militarilor din aceste state, precizează sursa citată. Exerciţiul se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfăşuraţi în România.

În această vară, în regiunea Mării Negre, sunt programate 18 exerciţii internaţionale, la care participă aproximativ 40.000 de militari din 22 de ţări aliate şi partenere. Saber Guardian 17 este planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR). În plan naţional, exerciţiul reprezintă o concretizare a prevederilor Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, o demonstraţie a unităţii forţelor implicate, a solidarităţii şi coeziunii dintre forţele militare americane şi române, arată comunicatul Statului Major al Forţelor Navale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.