Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România poate intra în război împotriva Statului Islamic

romania nato

România poate intra în război împotriva Statului Islamic! Asta se pune la cale în Europa după atacurile teroriste din Paris. ”E act de război pregătit, iar în contextului războiului, trebuie să luăm deciziile adecvate”, a spus președintele Francois Hollande, după atacurile armate în urma cărora 129 de persoane au fost ucise. Declarațiile au fost făcute după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională. Care sunt soluțiile Franței? Pe lângă deciziile pe care le ia la nivel național, Parisul ar mai putea apela, spun unii comentatori, la susținerea NATO. Concret, tratatul NATO prevede prin intremediul articolului 5, ca celelate state membre să ia măsuri în cazul unui atac armat împotriva unuia sau mai multora dintre state. Astfel, statele sunt de acord ca”fiecare dintre ele să sprijine efectuarea a oricărei acțiuni” pe care o consideră necesară, ”inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice”. Concret, asta ar presupune ca fiecare membru NATO, inclusiv România, să poată folosi, după cum indică tratatul, forța armată pentru a restabili securitatea din zonă.

Citește și: Cristian Tudor Popescu pune diagnosticul: E al treilea război mondial

Atacurile de la Paris au fost comise de "barbari" din cadrul reţelei teroriste Stat Islamic, a declarat sâmbătă preşedintele Francois Hollande, catalogând atentatele drept "un act de război". Declaraţiile au fost făcute la finalul unei reuniuni a Consiliului pentru apărarea naţională, coordonată de preşedintele francez, scrie Mediafax.

Citește și: ÎNFIORĂTOR Lider musulman anunță atentate în România / VIDEO

"Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh" (n.red. - acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională. "Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei", a adăugat liderul de la Paris. "Ceea ce s-a produs ieri în Paris şi în zona Saint-Denis (la periferia nordică a capitalei Franţei) este un act de război şi, în contextul războiului, trebuie să luăm deciziile adecvate. Asistăm la un act terorist comis de Daesh (Stat Islamic) împotriva unei ţări libere. Un act de o barbarie absolută", a spus Hollande

Citește și: SRI face precizări importante pentru România

Unii comentatori spun că Franța ar putea cere acum susținerea NATO, solicitând activarea articolului 5 din Tratat.

Ce prevede articolul 5 din Tratatul NATO

Redăm, în continuare, conținutul articolului 5 din Tratatul NATO:

”Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor si, în consecinta, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-aprare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forei armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și mențininerea păcii și securitii internaionale” se arată pe site-ul MAE.

Citește și: SURSE Detalii neștiute despre petrecerea în care Victor Ponta și-a serbat ziua de naștere

Articolul 5, invocat la atacurile de la 11 Sepembrie

Deşi Articolul 5 a fost invocat în răspuns la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite din 11 septembrie 2001, activităţile NATO sunt în mare măsură legate acum de Articolul 4 al Tratatului de la Washington. Acest articol, care prevede că aliaţii „se vor consulta de fiecare dată când, în opinia oricăruia dintre ei, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre Părţi sunt ameninţate”, a fost inclus în Tratat în primul rând ca urmare a preocupării europenilor în privinţa intereselor coloniale remanente. Acesta nu obligă la nimic, după cum s-a demonstrat clar în dezbaterile aliaţilor asupra războiului din Irak. Dar îndeamnă semnatarii Tratatului să acţioneze împreună pentru a-şi apăra interesele împotriva ameninţărilor, indiferent de locul în care se află sursa acestora în lume, scrie Stanley R. Sloan directorul Iniţiativei Comunităţii Atlantice şi autor al recentei lucrări “NATO, the European Union and the Atlantic Community: The Transatlantic Bargain Challenged”.

Citeşte şi: COȘMARUL continuă: Avion PRĂBUȘIT în Marea Britanie! Toți pasagerii au murit

Având în vedere aceste lucruri, Articolul 5 constituie în continuare elementul central al Alianţei.

Acesta reprezintă un angajament solid în vederea cooperării şi oferă un motiv permanent pentru existenţa Structurii Militare Integrate a NATO, în absenţa căreia Alianţa nu ar putea să desfăşoare misiuni de tip non-Articol 5. Probabil că acei oficiali vizionari din Europa şi Statele Unite care au elaborat acest document aparent fără vârstă ar fi surprinşi de utilitatea dovedită de acesta în asigurarea bazei permanente a cooperării euro-atlantice, scrie realitatea.net

Citește și: Cele mai mari temeri ale europenilor s-au adeverit: Un terorist provine dintre refugiați

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.