Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România primește 33,9 milioane euro de la UE pentru daune cauzate de seceta severă din 2022: alte două țări primesc bani

RFI
schimbari climatice seceta
  • România primește 33,9 milioane euro de la UE pentru daune cauzate de seceta severă din 2022: alte două țări primesc bani
  • Italia va primi 20,9 milioane EUR pentru daune cauzate de inundațiile din septembrie 2022 din regiunea Marche
  • 400 de milioane EUR pentru Turcia în urma a două cutremure majore din februarie 2023

Parlamentul a aprobat, miercuri, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia și Turcia.

Eurodeputații își exprimă „profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor și toate persoanele afectate” de dezastrele naturale din România, Italia și Turcia. Aceștia sunt îngrijorați de „creșterea numărului de dezastre naturale grave și distructive în Europa” și subliniază că „datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România și Italia ce au dus la situații de urgență, se vor intensifica și se vor multiplica în continuare”. Prin urmare, UE ar trebui „să își consolideze eforturile de combatere a schimbărilor climatice atât în Uniune, cât și la nivel mondial”.

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistență financiară în valoare de 454 835 030 EUR celor trei țări. Asistența FSUE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive și protecția patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. În conformitate cu normele fondului, operațiunile de urgență și de salvare pot fi finanțate retroactiv de FSUE din prima zi a unui dezastru.

Pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 voturi pentru, 11 voturi împotrivă și 22 abțineri.Consiliul a aprobat deja ajutorul la 18 septembrie.

Context

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a răspunde dezastrelor naturale majore și pentru a exprima solidaritatea europeană cu regiunile afectate de dezastre din Europa. Fondul a fost creat ca reacție la inundațiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, a fost folosit pentru 107 dezastre naturale precum inundații, incendii de pădure, cutremure, furtuni și secetă. Fondul a fost, de asemenea, mobilizat pentru 20 de intervenții ca răspuns la urgențe sanitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.