Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se orientează către China, în ciuda opoziției SUA

china romania

În ciuda opoziție de la Washington, România se alătură altor state europene care au aderat deja la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), alternativa chineză a Băncii Mondiale controlate de SUA.

În ședința de miercuri, 24 august, Guvernul Cioloș a adoptat memorandumul cu tema: Rezultatul discuţiilor privind condiţiile în care România ar putea să devină membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) şi aprobarea transmiterii unei scrisori, semnate de către ministrul finanţelor publice, conducerii AIIB prin care România îşi exprimă oficial interesul de a deveni membru al Băncii.

Vezi și: SURSE - PSD a găsit cheia guvernării

AIIB este o iniţiativă a Chinei lansată anul trecut şi devenită funcţională la începutul anului şi la care au aderat deja 57 de ţări. Potrivit zf.ro, 44 dintre ţările care au semnat apartenenţa la AIIB au deja subscrise sume totale de 85,9 miliarde de dolari americani (din care 30 de miliarde din partea Chinei). Aliaţi-cheie ai SUA precum Australia, Marea Britanie, Germania, Italia sau Coreea de Sud s-au alăturat AIIB. Potrivit oficialilor chinezi, promotorii proiectului, rolul băncii ar fi să investească în proiecte de înaltă calitate, dar cu costuri reduse, întrucât este mare nevoie de investiţii.

Potrivit analiştilor de la Financial Times, excluzând posibilitatea finanţării în alte monede decât dolarul, China arată că nu va folosi AIIB drept platformă pentru promovarea internaţionalizării monedei chineze, yuanul. Între membrii AIIB din Europa sunt 14 ţări în frunte cu Germania, Marea Britania, Franţa, Italia sau Olanda, mai notează sursa citată.

Vezi și: Cinteza si Isarescu Nu observa CEC Bank?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.