Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se pregătește să treacă la mașini electrice. Anunțul făcut de comisarul european pentru transporturi

Primaria Sectorului 4
statie incarcare masini electrice

România va instala prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cel puţin 30.000 de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice, până în 2026, a declarat, miercuri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

"În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există proiecte de dezvoltare a infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru vehiculele rutiere şi în special instalarea cel puţin 30.000 de puncte de reîncărcare, până la mijlocul anului 2026. (...) în aceste zile se discută în Comisia Europeană un act care să definească eligibilitatea combustibililor alternativi consideraţi a fi sustenabili.

Sper că vom avea o paletă mai largă de biocarburanţi acceptaţi, astfel încât să putem creşte ponderea lor şi a combustibililor sintetici, fireşte, absolut necesar pentru atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de carbon.

Cred că trebuie să menţinem, să dezvoltăm şi alternativele sustenabile lichide pentru combustibili alternativi, astfel încât să putem beneficia de economii de scară majore prin utilizarea conductelor şi a infrastructurii de alimentare existentă, astfel încât să putem decarboniza mai rapid flotele auto existente, să reducem costurile tranziţiei", a afirmat Vălean.

Conform oficialului, la finalul actualului ciclu european Comisia Europeană ar putea atribui fonduri în valoare de un miliard de euro pentru nevoile României şi doar din instrumentul financiar Connecting Europe Facility.

În prima parte a anului, pe șoselele României circulau 29.000 de mașini electrice

Stațiile de încărcare nu țin însă pasul cu această evoluție, la nivel național fiind aproximativ 20 de autoturisme electrice la o "priză" publică.

În prezent, la nivel european există aproximativ 400.000 de stații de încărcare, conform Agerpres.

Vânzările globale de vehicule electrice reprezintă acum aproximativ 13% din totalul vânzărilor auto şi vor creşte probabil la 40%-45% din piaţă până la finalul deceniului, conform IEA, datorită subvenţiilor şi standardelor stricte de eficienţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.