Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România și Grecia dau marea lovitură care transformă radical această zonă a Europei

coridorul vertical

Coridorul vertical de gaze, un coridor strategic care plasează Grecia în rol de poartă principală de aprovizionare pentru țările din sud-estul Europei, precum și noile perspective care se deschid pentru consolidarea posibilităților de export, după ce acest coridor a primit și susținerea Ucrainei, au fost în centrul întâlnirii pe care premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avut-o la București în data de 7 martie pe cu premierul României, Marcel Ciolacu.

În cadrul întâlnirii se pare că a fost confirmat interesul României de a sprijini infrastructurile de gaze naturale existente, precum și pe cele noi din Grecia, care pot susține transportul unor cantități crescute de gaze naturale către Bulgaria și de acolo prin Coridorul Vertical în regiunea extinsă către mare piață a Ucrainei.

România intră în calitate de acționar

România se pare că și-a exprimat interesul pentru o participare ca acționar și pentru angajarea de capacitate la terminalul FSRU Alexandroupoli aflat în prezent în funcționare de probă, dar analizează și participarea la al doilea FSRU pe care Grupul Copelouzos intenționează să-l dezvolte în aceeași zonă. Acesta este un proiect care a primit autorizație de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei și Apelor, iar încă de la început dezvoltarea lui a fost pusă în legătură cu aprovizionarea pieței ucrainene și a Coridorului Vertical.

La data de 18 ianuarie, la Atena, în marja conferinței ministeriale CESEC, grupul de țări care susțin Coridorul Vertical a fost extins prin semnarea unui memorandum cu participarea Ucrainei, Slovaciei și Republicii Moldova. Gastrade (o companie a grupului Copelouzos care răspunde de realizarea proiectului) a înțeles perspectivele deschise prin Coridorul Vertical și a scos de la „sertar” planul pentru un al doilea terminal FSRU la Alexandroupoli, demarând contacte exploratorii la nivel politic și de afaceri în vederea susținerii acestui proiect.

Negocierile de la București

În acest context, Dimitris Kopelouzos a efectuat pe 26 februarie o vizită la București, unde a avut o întrevedere cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. În cadrul acestei întâlniri, potrivit informațiilor, ministrul român al Energiei a exprimat interesul țării sale de a participa la terminalul FSRU existent la Alexandroupoli. S-a discutat de asemenea și despre posibilitățile de susținere a celui de-al doilea FSRU fie prin participarea la capital, fie prin angajarea de capacitate. Participarea la FSRU-ul existent se va realiza, dacă se va decide acest lucru, prin răscumpărarea unui procent alocat în comun de catre actualii acționari: Elmina Kopelouzos și companiile GasLog, Bulgartransgaz, DEPA și DESFA, care participă la FSRU Alexandroupolis, cu o cotă de 20% fiecare.

Platforma plutitoare de gaz natural lichefiat FSRU „Alexandroupolis” a fost fixată în Marea Traciei la data de 17 decembrie și se află în prezent în funcționare de probă. Proiectul, conform estimărilor companiei, va fi dat în exploatare comercială pe 30 aprilie. 70% din volumele de gaze care ajung la instalațiile sale vor fi distribuite către Bulgaria și de acolo prin interconexiuni transfrontaliere către Serbia, Macedonia de Nord, România și de acolo până în Moldova și Ucraina și la vest până în Ungaria și Slovacia.

Capacitatea terminalului a fost contractată pe termen lung în proporție de aproape 80% de către 13 companii diferite care operează în regiune, inclusiv companii grecești, dar există interes și pentru restul capacității din partea unor companii noi. Unitatea plutitoare dispune de trei unități de regazeificare, cu o capacitate totală de 5,5 miliarde de metri cubi pe an și are o capacitate de stocare de 153.000 metri cubi de gaz.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.