Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România tremură de frica hackerilor: Alături de alte 7 state din UE, Bucureștiul solicită sancţiuni împotriva atacurilor informatice

news.sky.com
hacker

Uniunea Europeană încearcă să-şi întărească rezistenţa la atacurile cibernetice, iar un grup de state membre, în frunte cu Olanda, a exercitat presiuni luni în vederea adoptării unor sancţiuni împotriva autorilor unor astfel de atacuri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Opt ţări - Olanda, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia şi România - au solicitat crearea de urgenţă a unui cadru juridic care să permită sancţionarea hackerilor, informează AFP.

Citește și: Victorie pentru Liviu Dragnea-Cum este avantajat de OUG pe legile justiției

'Absenţa unei acţiuni internaţionale ferme dă sentimentul că atacurile cibernetice vor rămâne nepedepsite', au avertizat aceste ţări într-o luare de poziţie comună, conform unui document a cărui copie a fost obţinută de France Presse.

'Toată lumea este de acord cu impunerea de sancţiuni, dar mai întâi trebuie să convenim asupra unui cadru juridic şi apar mai multe probleme, în special dovada responsabilităţii pentru atac', a explicat un diplomat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Un cunoscut post TV, la un pas de a fi închis-Primarul amenință: „să-şi caute de urgenţă un nou serviciu”

Necesitatea sancţionării atacurilor cibernetice împotriva reţelelor online a devenit necesară în urma înmulţirii unor astfel de acţiuni. Occidentul acuză Moscova de numeroase atacuri cibernetice şi de ingerinţă electronică.

Olanda a dejucat în luna aprilie o tentativă de atac cibernetic asupra calculatoarelor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, din partea Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU). Moscova neagă ferm că ar fi întreprins o asemenea încercare.

Citește și: De-a dreptul scandalos! Salarii enorme din banii românilor! Acești angajați de la stat primesc sume colosale, deși nu fac nimic

Această tentativă de atac informatic a avut loc în timp ce OIAC investiga cu privire la otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia cu un agent neurotoxic de tip militar Noviciok.

Londra acuză GRU de organizarea acestei tentative de otrăvire cu armă chimică. Moscova a dezminţit energic orice implicare.

Citește și: Victorie pentru Liviu Dragnea-Cum este avantajat de OUG pe legile justiției

'Ritmul acestor atacuri s-a accelerat considerabil', subliniază cele opt ţări semnatare ale cererii privind instituirea de sancţiuni.

'Acest context face ca introducerea unui astfel de regim să fie o prioritate urgentă', susţin ele, cerând liderilor UE să sprijine în mod oficial propunerea respectivă la summitul lor de la Bruxelles de săptămâna aceasta.

Citește și: Un cunoscut post TV, la un pas de a fi închis-Primarul amenință: „să-şi caute de urgenţă un nou serviciu” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.