Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, VERDICT din partea europenilor: 'Corupţia este încă o mare problemă'

ziarulincomod.ro
dna ploiesti

România face paşi mari în eradicarea corupţiei la nivel înalt, potrivit unor noi date, în contrast puternic cu statul vecin Bulgaria, potrivit Euronews.

Cele două ţări, care au aderat la UE în 2007, au fost clasate printre cele mai corupte din blocul comunitar european pentru percepţiile legate de luare de mită şi fraudă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România a anunţat că zeci de parlamentari, primari şi magistraţi au fost aduşi în faţa justiţiei în ultimii doi ani şi jumătate.

Citește și: Daniel Ghiță îl desființează pe Dacian Cioloș

Anul trecut, 1.250 de persoane au fost aduse în faţa justiţiei, între care fostul premier Victor Ponta care neagă orice acuzaţie. Între acestea au fost 16 parlamentari, cinci miniştri, cinci senatori şi 97 de primari şi viceprimari. Aceasta faţă de 1.167 de persoane judecate în 2014 şi 451 cu un deceniu în urmă, în 2004.

Dar Bulgaria, criticată de Bruxelles în ianuarie din cauza eşecului de a realiza un "progres concret şi palpabil" în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, a creat recent un centru pentru soluţionarea problemei.

Potrivit experţilor, corupţia a lovit ambele ţări din punct de vedere economic şi aceasta îi descurajează investitorii străini.

Faptul că România a creat un directorat (DNA) pentru combaterea corupţiei în 2002 a ajutat la progresul său în lupta împotriva corupţiei, a afirmat Eli Gateva, de la London School of Economics şi expert în Europa de Sud-est.

Primele rezultate au fost lente, dar ultimii patru ani au fost impresionanţi, a spus ea, în timp ce instituţiile au devenit

mai independente şi bugetele au crescut.

Valentina-Andreea Dimulescu, de la proiectul Anticorrp, a declarat pentru Euronews că DNA a beneficiat de asemenea de ajutorul serviciilor de informaţii ale României în ceea ce priveşte colectarea de probe în cazurile de corupţie, anunță Agerpres.

Experţii au salutat de asemenea progresul României în soluţionarea corupţiei la nivel înalt, dar consideră că aceasta este încă o problemă în societate în general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.