Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii din Italia `îl vânează` pe Ionel Arsene după ce acesta a fost dat în urmărire internațională după condamnare

Politia Română
Arsene urmarire generala

Românii din Italia se mobilizează să-l prindă pe Ionel Arsene, baronul fugar dat în urmărire naţională după ce a fost condamnat definitiv, vineri, la şase ani şi opt luni de închisoare.

„Apel către un milion de români din Italia! Sunt informații că Ionel Arsene și cumătrul său, Gheorghe Vlasie, zis și «Ginel» sunt asociați într-o firmă care își are sediul în orașul Italian Brescia, pe strada Via Italia, unde au sediul unei firme de construcții. Sunt mulți români care lucrează în industria hotelieră, restaurante, construcții și care locuiesc în zona asta din Italia, puneți fotografia pe grupuri și raportați la poliție dacă îl identificați”, a scris Dana Hering pe pagina de Facebook preluată de adevarul.ro

Vineri, 10 martie 2023, preşedintele legislativului nemţean a fost condamnat definitiv, pentru fapte de corupţie, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov hotărând o sentinţă de 6 ani şi 8 luni de detenţie. Mandatul trebuia pus în executare de poliţişti, dar Arsene nu a fost găsit la domiciliul din Târgu Neamţ.

„La data de 10 martie a.c., poliţiştii (...) au primit un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat de 51 de ani. Cel în cauză este condamnat de Tribunalul Bacău la o pedeapsă privativă de libertate, de 6 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sentinţă rămasă definitivă prin decizia Curţii de Apel Braşov”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Conform aceleiaşi surse, poliţiştii „desfăşoară activităţi specifice, în vederea depistării persoanei în cauză”.

Apoi, în jurul orei 19.00, Poliţia Română a postat pe site-ul instituţiei, la secţiunea „Most wanted“, fotografia şefului CJ şi un scurt „istoric“ al faptelor comise, anunţând astfel că este dat în urmărire naţională. Surse neoficiale susţin că acesta ar fi plecat din ţară de mai multe zile, ajungând în Italia.

Motivul pentru care majoritatea condamnaților fug în Italia

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a postat pe pagina de Facebook o informație potrivit căreia Ionel Arsene și cumătrul său au înregistrat o clădire din orașul Brescia, Italia, ca sediu al unei firmei de construcții, potrivit știridiaspora.ro.

„Din informațiile primite, inclusiv în inbox-ul acestei pagini, de la români de bună credință, se pare că Ionel Arsene, și cumătrul său, Gheorghe Vlasie, zis și «Ginel» sunt asociați într-o firmă care își are sediul în orașul Italian Brescia, pe strada Via Italia. Se pare că din 2019, Ionel Arsene împreună cu cumătrul său, Gheorghe Vlasie, au înregistrat o clădire din orașul Brescia, Italia, ca sediu al unei firmei de construcții.

De ce fug majoritatea condamnaților în Italia? Pentru simplu motiv că legislația din Italia este diferită de cea din România, iar cei care au o condamnare sub 4 ani, nu execută pedeapsa cu închisoarea. La dolce vita...cum se spune! Și, da, că și în cazul Alinei Bica, Ionel Arsene are o pedeapsă mai mare de 4 ani, însă în cazul în care va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la 4 ani, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia «constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă...» Superb, nu?

Cam așa motivează o instanță italiană refuzul unei cereri primite din partea statului român! «La Romania è stata spesso sanzionata dalla Corte europea dei diritti dell’uomo per le mancate riforme dell’ordinamento giudiziario imposte al momento dell’ingresso nell’Unione europea: la giustizia è ritenuta ancora troppo dipendente dal potere esecutivo, e alcuni osservatori indipendenti hanno raccomandato agli Stati membri una moratoria delle estradizioni in Romania fino al superamento delle criticità.»

Așa cum am scris și în postarea precedentă, sper totuși ca cineva în țara asta să aibă curajul să întreprindă măsurile legale care se impun, inclusiv modificarea legislației, astfel încât să se pună punct acestui fenomen al fugarilor!

P.S. Mă aștept ca după această postare trolii lui Arsene să înceapă să mă atace cu jigniri.. 1,2,3 start!”, a scris Birchall pe pagina de Facebook.

Judecătorii i-au dat lovitura de grație

Încă preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Arsene are de executat 6 ani şi 8 luni de puşcărie, sentinţa fiind pronunţată vineri, 10 martie 2023, de către magistraţii de la Curtea de Apel Braşov, în urma unor acuzaţii de corupţie. Au fost trei fapte de trafic de influenţă, dar una dintre ele s-a prescris.

Dincolo de condamnarea penală, judecătorii au decis ca şefului CJ Neamţ să i se interzică unele drepturi, printre care să nu mai exercite atribuţiuni de conducere în instituţii publice sau la vreun partid timp de mai mulţi ani după executarea pedepsei. Arsene a fost preşedintele PSD Neamţ, fiind prieten la cataramă cu Liviu Dragnea.

În primă instanţă, şeful legislativului nemţean a fost condamnat de magistraţii de la Tribunalul Bacău, pe 6 aprilie 2022, în procesul în care a fost acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă. Instanţa a decis executarea unei pedepse de 8 ani şi 4 luni de închisoare, plus confiscarea unor sume de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.