Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii din străinătate se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vot coada vot votare sectie de votare sectie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile parlamentare. Ei trebuie să opteze pentru vot prin corespondenţă sau vot într-o secţie de votare, potrivit news.ro.

”În pregătirea alegerilor pentru Parlamentul României ce vor fi organizate în acest an, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate că, începând cu data de 1 aprilie 2020, au posibilitatea de a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea exprimării opţiunii de exercitare a dreptului de vot prin corespondenţă sau a opţiunii de exercitare a dreptului de vot la o secţie de votare organizată în străinătate”, anunţă MAE, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate.

În cadrul acestei secţiuni au fost publicate deja informaţii despre datele necesare pentru înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie din străinătate, precum şi lista documentelor care dovedeşte dreptul de şedere în străinătate, eliberate de autorităţile străine, documente necesare pentru înregistrarea ca alegător prin corespondenţă.

Citește și: Victor Costache va ocupa o nouă funcție la Ministerul Sănătății

Potrivit prevederilor art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care doreşte să voteze în străinătate la alegerile parlamentare, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că ”alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doreşte să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor sau pentru Preşedintele României, trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă. Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reşedinţă şi a adresei de e-mail, precum şi a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine”.

Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra celor parlamentare planează un mare grad de incertitudine, a afirmat, vineri, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Mitulţu - Buică, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.