Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii din Ucraina, ÎN PERICOL: Decizia obligatorie care poate declanşa un scandal IMENS

centru cultural cernauti

Deputaţii Consiliului orăşenesc Cernăuţi au votat un proiect de decizie privind arborarea drapelului naţionaliştilor ucraineni, în roşu şi negru, în locurile publice din Cernăuţi cu ocazia sărbătorilor naţionale şi utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, conform unui comunicat al serviciului de presă al organizaţiei regionale a partidului 'Svoboda' ('Libertatea'), relatează joi agenţia de presă BukPress. La şedinţa precedentă a Consiliului orăşenesc Cernăuţi, reprezentanţi ai 'Svoboda' au propus deputaţilor să voteze un proiect de decizie cu privire la arborarea steagului în roşu şi negru cu ocazia unor evenimente importante prilejuite de lupta de eliberare naţională şi de comemorare a eroilor. Totuşi, atunci respectiva iniţiativă nu a întrunit numărul necesar de voturi, conform Agerpres.

Citeşte şi: Tăriceanu vine cu DEZVĂLUIRI: Ce s-a discutat în şedinţa cu PSD înainte de anunţul lui Tudorel Toader

Miercuri, în cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului orăşenesc Cernăuţi, acest proiect de decizie a fost susţinut de majoritatea consilierilor, potrivit deputatului Andrii Iliuk, din cadrul 'Svoboda'. Astfel, proiectul de decizie prevede arborarea drapelului în roşu şi negru - simbol al luptei de eliberare naţională - pe edificiul Primăriei oraşului Cernăuţi şi pe clădirile autorităţilor publice. Steagul în culorile roşu şi negru va fi arborat cu ocazia marcării unor evenimente importante ale luptei de eliberare naţională. Se recomandă, de asemenea, tuturor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de subordonare şi forma de proprietate, să arboreze astfel de steaguri în aceste zile.

Citeşte şi: DNA, mişcare NEAŞTEPTATĂ înainte de anunţul privind SOARTA lui Kovesi: Sediul PSD Prahova, luat cu ASALT de procurori

În aceeaşi şedinţă, deputaţii Consiliului orăşenesc Cernăuţi au votat o altă decizie importantă, şi anume cea cu privire la 'depăşirea consecinţelor ocupaţiei sovietice în politica lingvistică din Cernăuţi', care stipulează că oraşul trebuie să stabilească reguli privind utilizarea limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, precum şi în reclame, afişe, produse de publicitate audio şi vizuale. Documentul prevede ca în Cernăuţi limba din administraţie să fie limba de stat, ucraineana. În acest sens, se au în vedere evidenţa şi documentarea organelor autoguvernării locale, întreprinderi, instituţii şi organizaţii de proprietate comunale. În cazul în care o entitate economică are un act înregistrat într-o limbă străină, redactarea unui astfel de document este posibilă numai cu indicarea obligatorie a traducerii sau a transliterării sale în limba ucraineană. Furnizorul de servicii trebuie să contacteze şi să comunice cu destinatarul serviciilor (clientul) în limba de stat. Utilizarea unei limbi străine este posibilă la cererea clientului, în cazul în care furnizorul de servicii o cunoaşte. Chiar şi în toate restaurantele este obligatoriu ca personalul să ofere meniul în limba ucraineană şi numai la cererea vizitatorului să furnizeze meniul în orice altă limbă, se menţionează în proiectul votat de deputaţii Consiliului orăşenesc Cernăuţi, potrivit serviciului de presă al organizaţiei regionale Cernăuţi a partidului 'Svoboda'.

Citeşte şi: Tăriceanu, cuvinte GRELE la adresa lui Augustin Lazăr: 'Procurorul general, AGHIOTANTUL doamnei Kovesi'

Drapelul în roşu şi negru este steagul organizaţiei naţionaliştilor ucraineni - Armata Insurecţională Ucraineană (UPA), o controversată organizaţie militară care şi-a desfăşurat activitatea în anii 1940 şi 1950. În mai 2015, preşedintele Petro Poroşenko a acordat membrilor UPA statut de "luptători pentru independenţa" Ucrainei, iar veteranilor acestei formaţiuni - drepturi sociale. Potrivit istoricilor, UPA face în continuare obiectul unor controverse, întrucât chiar dacă membrii săi au luptat împotriva Armatei Roşii, ei au masacrat totodată zeci de mii de polonezi şi au colaborat cu naziştii înainte de a întoarce armele împotriva lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.