Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii nu se uită la bani, când vine vorba de mâncare și băutură: Europenii, stupefiați de apetitul pentru cheltuit al țărilor sărace

stiripesurse.ro
party gradina mancare

Ponderea alimentelor şi a băuturilor nealcoolice în totalul cheltuielilor este în România de 28%, cea mai mare din Uniunea Europeană, de 2,5 ori peste medie, conform unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, potrivit Agerpres.

La polul opus se situează Marea Britanie, unde această categorie ocupă doar 8% din total.

România este precedată de Lituania, cu un procent de 21,6%, Estonia - 20,3%, Bulgaria, 19,2% şi Ungaria - 18,2%.

"Se ştie că ponderea alimentelor şi a băuturilor nealcoolice în totalul cheltuielilor unei gospodării este un indicator sintetic al calităţii vieţii. Cu cât această pondere este mai mică, cu atât oamenii trăiesc mai bine", conform autorilor infograficului.

Citește și: Negocieri intense între Victor Ponta și Viorica Dăncilă! Ce funcție vrea să-i obțină soției sale

În condiţiile în care românii cheltuiesc mai mult de jumătate din banii pe care-i au pe mâncare şi locuinţă, aceasta implică reducerea altor categorii de consum, îndeosebi a celor cultural-recreative, a serviciilor de tip HoReCa şi a celor financiare, precizează sursa citată.

Conform datelor infograficului, cheltuielile cu locuinţa, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili au o pondere de 22,5% (faţă de 24,2% media UE), cele cu mobilierul, dotarea şi întreţinerea locuinţei de 15,3% (15,5% media UE), cu băuturile alcoolice şi tutunul de 5,7% (3,8% media UE), în timp ce pentru recreere şi cultură este alocat un procent de 5,8% din total cheltuieli (8,5% media UE), pentru educaţie 2,1% (1,1% media UE) şi pentru servici de tip HoReCa 3,7% (11,4% media UE).

Citește și: Mega Image vrea să dea mega-lovitura! Se schimbări îi așteaptă pe clienți

Infograficul este realizat pe baza datelor Eurostat din 2017.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate în 10 iulie, În România pe primul loc în structura cheltuielilor totale de consum se află cele cu produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice (33,2%), urmate de cele cu locuinţa, apa, electricitatea, gaze şi alţi combustibili (18,6%), băuturi alcoolice şi tutun (8,1%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,8%), sănătate (5,25%).

La polul opus, românii cheltuiesc cel mai puţin pentru educaţie (0,5%) din total cheltuieli, dar şi pentru recreere şi cultură (2,9%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.