Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii o duc din ce în ce mai greu, iar prețurile mari îi fac să nu respecte Postul Crăciunului: legumele sunt tot mai scumpe

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
legume mancare alimentatie alimente

Un român din zece ține tot postul Crăciunului, iar un sfert țin post miercurea și vinerea. Mulți dintre ei nu-și permit însă să mănânce și sănătos în această perioadă, deoarece prețurile legumelor au explodat față de anii trecuți, informază ADEVARUL.RO într-o analiză.

Drept urmare, aceștia se îndreaptă spre conservele din magazine despre care specialiștii de la Infocons spun că sunt bombe cu E-uri.

Cine vrea să respecte Postul și să mănânce și sănătos va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare comparativ cu anii trecuți.

Vezi și: Ce (nu) e Postul Crăciunului: explicația Bisericii Ortodoxe Române

În piețe, prețurile legumelor au explodat față de anul trecut. O spun vânzătorii, dar mai ales clienții, care sunt din ce în ce mai puțini.

Iar în supermarketuri situația nu este mai diferită. Deși multe alimentele de bază au adaosul comercial plafonat, acest lucru nu se resimte deloc în buzunarul românilor. Dimpotrivă, plătim mai mult, căci s-au scumpit alte produse.

Miercuri, la ora 10.30, în Piața Gorjului din sectorul 6 al Capitalei abia dacă vedeai printre tarabe trei-patru clienți. În general, oameni în vârstă care, după cum au și spus jurnaliștilor de la Adevarul, cumpără puțin, cât să le ajungă de pe-o zi pe alta. „Dacă se strică, trebuie aruncate și nu ne permitem să aruncăm cu banii pe geam. Totul s-a scumpit. Nu avem ce face decât să luăm mai puțin”, a spus doamna Elena.

Vezi și: Beneficiile postului pentru sănătate: explicațiile unui medic nutriționist / 'Este uimitor!'

În piețele din București, un kilogram de ceapă costă 6-7 lei, cartofii ajung la 4-5 lei, castraveții cornișon sar de 10 lei, iar ciupercile champignon se vând și cu 13-14 lei. Kilogramul de hrean costă 15 lei, fasolea albă, care se consumă mult în post, sare de 12 lei kilogramul. La fel și roșiile, care se vând și cu 15 lei kilogramul.

Românii simt din plin scumpirile, deși rata inflației a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8%, cât era în septembrie. În ceea ce privește alimentele, acestea s-au scumpit cu 8,66%, potrivit Institutului Național de Statistică. De scumpiri avem parte însă pe toate planurile. Prețul produselor nealimentare a crescut cu 6,24%, iar al serviciile cu 12,20%. Banca Naţională a României a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR estima în august 2023 o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.