Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românul care a avut un rol determinant în cel de-al Doilea Război Mondial

www.ro.wikipedia.org

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o incursiune în istoria mondială descoperind un român de mare calibru și cu un rol determinant în cel de-al Doilea Război Mondial.

RFI:

În data de 13 aprilie 1939, Marea Britanie și Franța acordau garanții unilaterale asupra frontierelor României și Greciei. Aceste garanții comune erau rodul eforturilor unui diplomat român de mare calibru: Viorel Tilea, șeful Legației României la Londra. Aproape imediat, și Polonia a cerut și a primit garanții identice.
Istoria diplomației europene este marcată de ceea ce este cunoscut drept incidentul Tilea. Șeful Legației României la Londra, Viorel Tilea, a reușit să determine Marea Britanie și Franța să renunțe la politica împăciuitoare față de Germania nazistă. Cele două mari democrații occidentale permiseseră deja anexarea Austriei, dezmembrarea Cehoslovaciei și destrămarea întregului sistem de securitate colectivă care asigurase pacea în Europa Centrală de după Primul Război Mondial.
În 16 și 17 martie, Viorel Tilea a avut mai multe întâlniri cu diplomați britanici și francezi cărora le-a spus, fără ocolișuri, că există toate dovezile posibile care arată că Germania pregătește dezmembrarea României. Istoria i-a dat, din păcate, dreptate lui Viorel Tilea, pentru că Germania nazistă a impus României, un an mai târziu, să cedeze Basarabia și Bucovina de Nord Uniunii Sovietice, Transilvania de Nord Ungariei și Cadrilaterul Bulgariei.
În martie 1939, inițiativa lui Viorel Tilea a produs consternare. Marea Britanie și Franța au decis să garanteze în comun granițele României și Greciei. România era importantă datorită controlului asupra celor mai importante surse de petrol din regiune, precum și datorită dimensiunilor armatei sale. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Alin Apostu, de la Espire Bootcamp, un program pentru tinerii care vor să înceapă o afacere, spune că România dispune de multe nişe de business în comparaţie cu alte ţări europene, unde lucrurile sunt deja aşezate, dar cel mai mare obstacol în dezvoltarea antreprenoriatului din România constă în faptul că mulţi dintre tineri nu sunt perseverenţi în a duce la capăt proiectele lor de business. ”Mulţi dintre aceştia nu au dorinţa de a persevera, nu au tenacitatea de a merge până la capăt în implementarea proiectului lor de business.“
La polul opus, mii de români care au cumpărat bitcoin au banii blocaţi, pentru că băncile din România au închis conturile platformelor de exchange după avertismentele BNR. Aceştia trebuie să meargă acum la bănci în străinătate.
Andrei Stănică, de la United Blockchain Association, a spus la ZF Live că ”suntem singura ţară din toată Europa în această situaţie. În total suntem zeci de mii de români, cu aproape de 200 de milioane de euro pe care nu îi putem transforma în România în lei„.
Deci sunt zeci de mii de români care au 200 de milioane de euro în aceste monede virtuale. Nu 2 milioane de euro, ci 200 de milioane de euro!
Dacă ne uităm în businessul românesc, sunt zeci de tineri care se învârt în cerc, care nu au bani să-şi continue afacerea şi nici nu au perseverenţa şi determinarea de a convinge investitorii să le dea câţiva lei pentru a merge înainte.
Mulţi spun că principala problemă a noii generaţii din business, a tinerilor de astăzi care aspiră la profesia de antreprenor, este că se lasă repede păgubaşi, odată ce apar primele dificultăţi. Determinarea nu este calitatea lor forte.
Când te uiţi la cei care au făcut bani din bitcoin, cel puţin din vorbe sau pe hârtie, nu mai ai niciun chef să începi un business de nişă, să te chinui să creezi un produs, să vinzi un serviciu, să tai facturi, să te lupţi să-ţi încasezi banii şi poate să plăteşti salarii. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Tarom a anunțat în urmă cu două zile lansarea a două licitații deschise prin care se vor face "achiziții majore pentru sistemul IT de relaționare cu clienții", fără să prezinte valoarea maxim estimată a contractelor. De ce? Oficialii Tarom susțin că strategia de "a nu face publică valoarea estimată a lucrărilor" ar încuraja competitivitatea. Aflată pe pierderi în ultimii 10 ani, Tarom subliniază că 'nu se supune legislației privind achizițiile publice', fiind o companie 'înființată în scop de profit' și 'funcţionând în condiţii de piață concurențială'. HotNews.ro a aflat însă că valoarea estimată a achizițiilor ar putea atinge 19 milioane de euro.
Cum a ajuns Tarom să nu se mai supună legislației achizițiilor publice? Printr-o Ordonanță de Urgență dată în 16 aprilie 2013 de Guvernul Ponta, care modificat articolul 8 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, in asa fel incat operatorii din transportul aerian sa nu mai poata derula proceduri de achizitii publice. Decizia a fost luată în urma suspendării de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a licitației organizate de Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestații depuse de Astra, asiguratorul de la acel moment al flotei operatorului aerian.(Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Rivalitatea între Statele Unite şi China pe plan mondial va marca secolul 21, iar ascensiunea politică şi economică a Beijingului va genera provocări pentru Occident, comentează cotidianul Financial Times.
"China este o superputere emergentă. Statele Unite sunt actuala superputere. Potenţialul conflictelor destructive între cei doi uriaşi pare a fi nelimitat. Şi totuşi cele două puteri sunt interconectate. Dacă vor eşua în menţinerea relaţiilor de cooperare rezonabilă, există potenţialul de a genera dezastre nu doar asupra fiecăreia dintre ele, ci şi asupra întregii lumi", notează editorialistul Martin Wolf într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Rivalitatea SUA - China va configura secolul 21; Ascensiunea economică şi puterea politică a Beijingului constituie provocări majore pentru Occident".
"China este un rival al Statelor Unite din două puncte de vedere: al puterii şi ideologiei. Această combinaţie de atribute ar putea aminti de conflictul cu puterile Axei în al II-lea Război Mondial sau de conflictul cu Uniunea Sovietică în Războiul Rece. Sigur că situaţia Chinei este foarte diferită. Dar China are potenţialul de a fi mult mai puternică. Ascensiunea puterii Chinei, din punct de vedere economic şi politic, este evidentă. Potrivit FMI, PIB-ul Chinei pe cap de locuitor a fost, în 2017, la nivelul de 14% faţă de cel din SUA din punctul de vedere al preţurilor de piaţă şi de 28% din punctul de vedere al parităţii puterii de cumpărare, în creştere de la 3%, respectiv de la 8% în anul 2000. Totuşi, dat fiind că populaţia Chinei este de patru ori mai mare decât a SUA, PIB-ul a fost în 2017 la nivelul de 62% din cel al Statelor Unite din punctul de vedere al preţurilor de consum, respectiv la nivelul de 119% la indicatorul parităţii puterii de cumpărare.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.