Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romsilva a alocat 167 de milioane de lei regenerării pădurilor: În 2018 s-a reușit reîmpădurirea a 14 mii de hectare

www.stiripesurse.ro
pădure, păduri, copaci

Suprafaţa de pădure regenerată, în 2018, de administratorul pădurilor statului - Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a fost de 14.083 hectare, cu 1.202 hectare mai mult decât suprafaţa planificată la începutul anului, bugetul alocat pentru aceste lucrări depăşind 167,4 de milioane de lei, potrivit datelor Romsilva, informează agerpres.ro.

Citește și: S-ar fi AFLAT candidatul PSD-ALDE la prezidențiale! Cine ar fi cel care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis (surse)

Deşi condiţiile meteorologice nu au favorizat plantarea puieţilor forestieri, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară şi toamnă, au fost efectuate regenerări naturale pe 9.501 hectare şi regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri, pe 4.582 de hectare.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de completări în plantaţii pe 1.760 de hectare şi lucrări de refacere în urma calamităţilor pe 191 de hectare. În cele două campanii de împăduriri au fost plantaţi aproximativ 25,5 milioane puieţi forestieri.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a achiziţionat din fondul de conservare şi regenerare, în numele Statului român, o suprafaţă totală de 1.445,63 de hectare de terenuri forestiere, păduri aflate în proprietate privată, alocând în acest scop 12,16 milioane lei.

În ceea ce priveşte înfiinţarea de perdele forestiere menţionăm că, în primăvara acestui an, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, prin Direcţia Silvică Călăraşi, a înfiinţat perdele forestiere de protecţie a drumurilor naţionale pe suprafaţa de 8,2 ha pe raza localităţilor Dor Mărunt şi Jegălia.

"De asemenea, în 2018, au fost demarate proceduri de expropriere a unor imobile proprietate privată, suprafaţa totală a acestora fiind de 176 de hectare. Măsura a fost necesară în vederea înfiinţării de perdele forestiere de protecţie a autostrăzii A2 şi a unor drumuri naţionale. Zonele vizate se află pe raza localităţilor Medgidia, Ciocârlia, Murfatlar, Bărăganu, Cumpăna şi Valul lui Traian (judeţul Constanţa), Lehliu Gară, Ileana, Lehliu Sat, Lupşanu, Vlad Ţepeş, Independenţa, Grădiştea, Perişoru, Ştefan cel Mare, Borcea Dragoş Vodă, Vâlcelele şi Dragalina (judeţul Călăraşi), precum şi raza localităţilor aferente drumului naţional DN2B (judeţul Brăila)", se menţionează în comunicat.

În acest an, Regia a alocat din fonduri proprii un buget de 62,4 milioane de lei, pentru investiţii în centre de producţie, pepiniere, amenajări piscicole şi vânătoreşti. Din fondul de accesabilizare au fost realizaţi 37 de kilometri noi de drumuri forestiere, alţi 240 de kilometri de drumuri forestiere fiind reabilitaţi, cu o investiţie totală de 93 milioane lei. Romsilva administrează o reţea de drumuri forestiere cu o lungime totală de 26.562 de kilometri şi 67 de kilometri de cale ferată forestieră.

"Prin programul de investiţii cu fonduri de la Bugetul de stat au fost cheltuiţi 12,45 milioane lei pentru punerea în funcţiune a trei obiective de corectare a torenţilor cu o lungime de 5,43 kilometri de albie corectată, pentru reabilitarea a patru drumuri forestiere, pe o lungime cumulată de 50,6 kilometri şi lucrări de reconstrucţie ecologică în Insula Mare a Brăilei, pe o suprafaţă de 1.779,7 hectare. Programul de investiţii din creditele externe, de 2,4 milioane de lei, a fost realizat în proporţie de 99,2%, fiind reabilitate două drumuri forestiere, cu o lungime cumulată de 36,8 kilometri", menţionează regia.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Apelor şi Pădurilor- administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaţionale şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850.000 de hectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.