Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rovana Plumb: Avem un decalaj în absorbţia fondurilor europene

Inquam Photos / Octav Ganea
Rovana Plumb

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, vineri, la Târgovişte, la caravana de promovare POCA - Programul Operaţional Capacitate Administrativă, că este un decalaj în absorbţia fondurilor europene, pentru că trebuie să se recupereze ce nu s-a făcut în guvernarea anterioară. ''România are de absorbit, la dispoziţie, până în anul 2023, 23 de miliarde de euro. Avem într-adevăr un decalaj, pentru că trebuie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut din noiembrie 2015 şi până în ianuarie 2017, când am preluat guvernarea. Ştiţi foarte bine că am turat motoarele la maxim, am închis pe 31 martie cadrul multianual financiar aferent perioadei 2007-2013, ajungând la o absorbţie de 90%, în condiţiile în care în mai 2012 l-am preluat cu o absorbţie de 7%'', a precizat Rovana Plumb.

Ministrul a făcut un apel la Autoritatea de Audit din România să accelereze demersurile, astfel încât în luna iulie toate autorităţile de management să fie funcţionale. ''Aceiaşi colegi care lucrează pe fonduri europene au reuşit să finalizeze şi toate procedurile, astfel încât luna trecută să transmitem către Autoritatea de Audit din România toate autorităţile de management pentru a fi acreditate. Fac un apel şi astăzi către Autoritatea de Audit din România de a sprijini accesul la absorbţia fondurilor europene demarând într-un ritm alert verificarea procedurilor astfel încât în luna iulie să putem să avem toate autorităţile de management funcţionale'', a spus Rovana Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că rata de contractare este, la acest moment, de 8%. ''Avem în momentul de faţă din 23 de miliarde de euro, sumă pusă la dispoziţie de către UE, bani nerambursabili, 57% apeluri deschise. Asta înseamnă că aşteptăm depuneri de proiecte pe apelurile pe care le-am deschis. În sistemul informatic MySMIS sunt depuse 13.000 de proiecte în vederea contractării. Am ajuns la o rată de contractare, într-un timp scurt, de aproape 8%. Nu este puţin, nu este mult, dar vom face în acest fel încât să ne atingem ţintele până la sfârşitul acestui an'', a afirmat Rovana Plumb, conform Agerpres.

Ministrul Rovana Plumb şi specialişti din cadrul Ministerului Fondurilor Europene au fost prezenţi, vineri, la sala Hotelului Nova din Târgovişte la caravana de promovare a POCA - Programul Operaţional Capacitate Administrativă. La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, primarul Târgoviştei, Cristian Stan, autorităţi locale, potenţiali beneficiari ai POCA. POCA beneficiază de o alocare financiară în valoare de 553,19 milioane euro din Fondul Social European pentru perioada 2014-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.