Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii încearcă să pună mâna pe Vladimir Plahotniuc: Instanța de la Moscova a emis un mandat de arestare pe numele fostului lider democrat

Agora.md
Vladimir Plahotniuc

O instanță din Rusia a decis luni să emită un ordin de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, potrivit agenției TASS, potrivit Mediafax.

Judecătorul Anatoli Belyakov a explicat că decizia a fost luată la cererea procurorilor, iar măsura arestării preventive față de Plahotniuc va fi pusă în aplicare în momentul în care acesta va fi extrădat în Rusia sau va fi reținut pe teritoriul Rusiei.

Potrivit anchetatorilor, Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul Statelor Unite.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! El este noul ministru interimar al Educației

Avocatul fostului lider politic, Daria Konstantinova, a declarat în timpul ședinței instanței că Plahotniuc este nevinovat și a făcut apel la judecători să respingă cererea procurorilor. Ea a insistat că acuzațiile care i se aduc clientului său sunt „motivate politic”.

În schimb, autoritățile ruse au informat că vor începe demersurile pentru extrădarea lui Plahotniuc. „Au fost strânse suficiente dovezi care arată implicarea lui Plahotniuc în dosarele în care este acuzat și vom solicita ca acesta să fie extrădat către Rusia”, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Moscova.

Plahotniuc este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat și ar fi participat la acțiunile acestuia, realizând tranzacții ilicite în ruble și în monedă străină către conturile unor cetățeni străini prin intermediul unor acte false.

Citește și: Mama Luizei, apel către autorități:Vreau să fiu și eu contactată, să știm și noi ce se întâmplă

Pe 22 februarie, autoritățile ruse i-au pus sub acuzare pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Viaceslav Platon după ce peste 500 de milioane de dolari au fost transferați ilegal către conturi din afara Rusiei. În aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în Republica Moldova pentru că ar fi transferat în mod ilegal fonduri din Rusia.

De asemenea, în 2017, pe numele lui Plahotniuc a mai fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către o instanță de la Moscova, după ce procurorii l-ar fi suspectat pe acesta că s-ar fi aflat în spatele unei încercări eșuate de asasinare a omului de afaceri Renato Usatîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.