Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii recunosc că erau la un pas să doboare un bombardier american în Siria

supersonic avion

Armata rusă a anunţat miercuri că unul dintre avioanele sale de vânătoare s-a aflat recent la mai puţin de 3 kilometri, în contact vizual, cu un avion de vânătoare american deasupra Siriei, unde aviaţia militară rusă desfăşoară de două săptămâni raiduri aviatice, informează AFP. 

Avionul de vânătoare rus Su-30SM a detectat pe radarul său un aparat de zbor neidentificat, sâmbătă, când un grup de avioane ruse bombarda o 'ţintă' a grupării Statul Islamic în provincia Alep (nord-vest), a precizat Ministerul Apărării al Rusiei, într-un comunicat trimis AFP. 

După aceasta, Su-30SM s-a îndreptat spre aparatul american şi 's-a apropiat de el la o distanţă de circa 2 sau 3 kilometri pentru a-l identifica', a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului rus, Igor Konaşenkov, dând asigurări că avionul rus 'nu avea ca obiectiv să intimideze pe nimeni'. 

Imediat ce aparatul a fost identificat ca fiind un avion militar, 'aparatul rus a ajuns din urmă grupul său pentru a-şi continua sarcina', a adăugat Konaşenkov. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a declarat marţi că două avioane militare rus şi american s-au aflat sâmbătă doar 'la câteva mile' unul de altul, suscitând temeri privind o posibilă coliziune, în condiţiile în care Rusia şi coaliţia internaţională condusă de SUA efectuează separat lovituri aeriene împotriva SI în Siria. 

Chiar dacă piloţii s-au comportat bine, 'este periculos să ai două grupuri de avioane în acelaşi spaţiu aerian fără protocoale de securitate foarte clare' pentru toată lumea, a subliniat Warren. 

În acest context, responsabili ai Ministerelor Apărării rus şi american urmează să discute miercuri, în cadrul unei conferinţe video, despre mijloace care să le permită să evite incidente similare în spaţiul aerian sirian, potrivit lui Konaşenkov. 

'Avioanele militare ruse au toate bazele legale pentru a se afla în spaţiul aerian sirian', a insistat generalul rus, amintind că autorităţile siriene au cerut ele însele ajutorul Rusiei. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.