Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rudolf Giuliani: Trump a căutat o formulă pentru ca interdicţia privind imigraţia să fie legală

New York Magazine
Rudolf Giuliani Donald Trump

Fostul primar al oraşului New York, Rudolf Giuliani, a declarat că preşedintele Donald Trump l-a consultat înainte de emiterea controversatului său ordin executiv privind imigraţia şi i-a cerut în mod expres sfaturi legate de "cum să facă acest lucru în mod legal", transmit duminică DPA şi EFE. 

După ce a promis "să interzică total şi complet intrarea musulmanilor în Statele Unite" în timpul campaniei sale electorale, Trump ar fi apelat la Giuliani pentru a găsi modalitatea legală de a pune în practică ceea ce a promis în campanie. 

"M-a sunat. Fă o comisie, arată-mi calea corectă prin care o pot face legal", a declarat Giuliani într-un interviu acordat sâmbătă noapte postului de televiziune Fox News. La cererea lui Trump, Giuliani, care a avut o carieră îndelungată în procuratură înainte de a fi ales primar al oraşului New York, a declarat că a alcătuit o comisie, care l-a sfătuit pe preşedinte ca în loc să se axeze pe religie, să se concentreze pe pericol.

Insistând că interdicţia nu vizează credinţele religioase, Giuliani a spus: "Vizează locurile în care există dovezi substanţiale că oamenii sunt trimişi ca terorişti în ţara noastră". "Zonele din lume care creează pericol pentru noi, pe baza faptelor, nu este o motivaţie religioasă. Perfect legal, perfect logic", a adăugat Giuliani. 

Cu toate acestea, unii observatori au remarcat omisiunile din ordinul executiv, semnat vineri de Trump, care se aplică unui număr de şapte ţări majoritar musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Arabia Saudită, aliat-cheie al SUA în Orientul Mijlociu, nu se numără printre acestea, în condiţiile în care majoritatea teroriştilor care au atacat SUA la 11 septembrie 2001 proveneau din această ţară. 

Însă Giuliani a declarat în interviul de la Fox News că Arabia Saudită nu mai reprezintă o ameninţare, menţionând cooperarea în domeniul securităţii dintre Riad şi Washington. "Nu mai este Arabia Saudită a anilor 2000, 2001, 2002", a declarat Giuliani, care era primar al metropolei New York în momentul în care au avut loc atacurile. Presa americană a speculat că interesele de afaceri în regatul arab bogat în ţiţei l-ar fi împiedicat pe Trump să includă Arabia Saudită pe această listă. 

Nici Pakistanul nu apare pe listă, în pofida faptului că femeia care a comis atacul din 2015 din San Bernardino, California, provenea din această ţară, iar soţul ei, implicat şi el în atac, avea origini pakistaneze. Cei doi soţi, care juraseră supunere Statului Islamic pe social media înainte de atac, au ucis 14 persoane. Giuliani a recunoscut că neincluderea Pakistanului pe lista respectivă l-a îngrijorat. 

Alte ţări care nu apar pe listă sunt Indonezia, statul cu cel mai mare număr de musulmani din lume, şi Afganistanul, care a servit drept bază pentru Al Qaida până la invazia americană din 2001.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.