Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUPTURĂ în NATO! 'Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe. A fost o lipsă de curaj' - Președintele Cehiei cere IERTARE Serbiei pentru bombardamentele NATO din 1999

www.gettyimages.com
milos zeman

Preşedintele ceh Milos Zeman a prezentat marţi scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei, transmit AFP şi dpa.

''Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe'', a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice, scrie Agerpres.ro.

În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Loviturile aeriene întreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop să îl forţeze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, să renunţe la reprimarea violentă a separatiştilor albanezi din Kosovo, provincia care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008.

Milos Zeman, premier al Republicii Cehe în perioada 1998-2002, a declarat că ţara sa a fost la acea vreme ''ultima'' din NATO care a acceptat principiul acestor lovituri aeriene.

În prezent în vârstă de 76 de ani, Zeman a adăugat că ţara sa a căutat ''cu disperare'' parteneri în interiorul Alianţei Nord-Atlantice pentru a se opune bombardamentelor, însă fără succes.

''A fost o lipsă de curaj'', a spus el.

Sârbii îi ''vor fi eterni recunoscători'' lui Milos Zeman, a afirmat la rândul său preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Ca urmare a bombardamentelor din 1999 contra Serbiei, ţările occidentale, în special SUA, se bucură de o popularitate absolută în Kosovo.

O statuie a fostului preşedinte american Bill Clinton a fost construită în capitala kosovară Pristina şi un bulevard îi poartă numele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.