Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a anunţat că a întărit ajutorul umanitar în zonele aflate sub controlul său în Ucraina

reutersmedia.net
Mariupol razboi ucraina

Rusia a anunţat luni că a întărit ajutorul umanitar în zonele pe care le controlează în Ucraina, în cursul unei vizite la Moscova a secretarului general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, britanicul Martin Griffiths, relatează AFP.

În cadrul unei întrevederi cu responsabilul ONU, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Aleksandr Fomin, a subliniat ''creşterea asistenţei umanitare acordate populaţiei ucrainene în zonele controlate de forţele armate ruse'' şi în zonele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Oficialul rus a atribuit Kievului responsabilitatea pentru ''deteriorarea situaţiei umanitare'', acuzând autorităţile ucrainene şi ''batalioane naţionaliste'' că ''îi reţin pe civili în oraşele'' afectate de confruntări.

Rusia a lansat o ofensivă militară în Ucraina pe 24 februarie, provocând o profundă indignare în întreaga lume. Peste patru milioane de ucraineni au plecat în exil, potrivit Agerpres.ro.

Situaţia umanitară este catastrofală în Mariupol, un port important din sud-est, şi Harkov, al doilea oraş ca mărime din nord-estul Ucrainei, pe care forţele ruse încearcă să-l cucerească.

În cadrul întrevederii cu Griffiths, oficialul rus le-a reproşat forţelor ucrainene că ''sabotează'' formarea de coridoare umanitare care să le permită civililor să părăsească Mariupol, adăugând că forţele ruse au redeschis un coridor luni dimineaţă.

Viceministrul rus a acuzat în continuare autorităţile ucrainene că au ''distribuit arme într-un mod incontrolabil către populaţie'', exprimându-şi preocuparea faţă de o ''creştere a numărului de incidente cu arme de foc, care ar putea duce la uciderea unor angajaţi ONU'' pe teren.

Scopul deplasării oficialului ONU la Moscova a fost să încerce să obţină un ''armistiţiu umanitar'' în Ucraina, potrivit secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres.

Acest subiect nu a fost menţionat în comunicatul Ministerului rus al Apărării Griffiths, care urmează să se deplaseze la Kiev, nu a făcut deocamdată o declaraţie publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.