Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a cerut ca un spion deținut în Germania să fie eliberat în schimbul americanului Whelan/ Nemții au refuzat SUA

digi24.ro
sua rusia

Rusia a refuzat să îl elibereze pe fostul militar american Paul Whelan, alături de Brittney Griner, solicitând ca un fost colonel din organizația de spionaj intern a Rusiei, aflat în prezent în custodia Germaniei, să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar dacă SUA au oferit numele altor câtorva prizonieri ruși aflați în custodia SUA pe care ar fi dispuse să îi schimbe.

SUA nu au putut da curs solicitării privind fostul colonel Vadim Krasikov, deoarece acesta execută o condamnare pe viață pentru crimă în Germania.

CNN a relatat în luna august că rușii au cerut ca Krasikov să fie eliberat împreună cu Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășea o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul lui Whelan și Griner.

Oficialii americani au întrebat discret germanii dacă ar putea fi dispuși să îl includă pe Krasikov în schimb, a declarat o sursă guvernamentală germană de rang înalt pentru CNN la începutul acestui an. Dar, în cele din urmă, SUA nu au reușit să obțină eliberarea lui Krasikov. Guvernul german nu a fost dispus să ia în considerare în mod serios includerea lui Krasikov - care a asasinat un cetățean georgian în plină zi la Berlin în 2019 - într-un potențial schimb, a declarat sursa germană.

Statele Unite au făcut mai multe alte oferte rușilor, au declarat sursele, pentru a încerca să îi determine să fie de acord să îl includă pe Whelan în schimb. Printre numele vehiculate de SUA s-a numărat Alexander Vinnik, un cetățean rus extrădat în SUA în august pentru acuzații de spălare de bani, piraterie informatică și extorcare de fonduri. De asemenea, SUA s-au oferit să-l schimbe pe Roman Seleznev, un infractor cibernetic rus condamnat în prezent la 14 ani de închisoare în SUA, au declarat sursele.

Un avocat al lui Seleznev nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Frédéric Bélot, un avocat care l-a reprezentat pe Vinnik în Franța înainte de extrădarea sa în SUA, a declarat vineri pentru CNN că nu are cunoștință de discuții actuale între Moscova și Washington cu privire la includerea lui Vinnik într-un potențial schimb de prizonieri.

Însă Bélot a spus că l-ar putea vedea pe Vinnik făcând parte din negocierile pentru schimbul de prizonieri în viitor.

"Ei [Vinnik și Whelan] fac parte dintre posibilii 'candidați' pentru următorul schimb", a declarat Bélot într-un mesaj text pentru CNN.

De la extrădarea lui Vinnik în SUA în august, Bélot a făcut apel direct la ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru a ajuta la eliberarea lui Vinnik din custodia SUA.

Dar, în cele din urmă, rușii au indicat că ar fi dispuși să dea la schimb doar pe cineva pe care îl consideră spion - Whelan, care a fost condamnat pentru spionaj în 2019 - pentru unul dintre spionii Rusiei: Krasikov.

Consiliul Național de Securitate a refuzat să comenteze. Un oficial de rang înalt din administrația Biden a recunoscut joi seară pentru CNN că partea rusă a cerut în mod repetat pe cineva care nici măcar nu se afla în custodia SUA, chiar dacă SUA a făcut mai multe propuneri diferite. În cele din urmă, rușii au continuat să ceară același lucru pe care SUA pur și simplu nu l-au putut oferi, a declarat oficialul

"Ne-am arătat deschiderea de a vorbi despre ceea ce este de fapt la dispoziția noastră și am primit ca răspuns doar o cerere pentru ceva ce nu este la dispoziția noastră", a declarat oficialul, reiterând că rușii au refuzat ceea ce a fost oferit pentru a asigura eliberarea lui Whelan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.