Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a umplut Belarusul cu arme, iar Aleksandr Lukaşenko vrea să șocheze mapamondul: Zice că le cumpără pe toate - Strategia de la Minsk

FRANCE 24 English
Aleksandr Lukașenko

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat, joi, că intenţionează să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exerciţiile militare comune ruso-belaruse din luna februarie, relatează agenţiile ruse de presă RBC şi RIA Novosti.

El a spus că unul dintre principalele obiective ale acestor exerciţii este instruirea militarilor belaruşi în manipularea noilor arme ruseşti, afirmând că Belarusul trebuie "să-şi apere graniţa cu Ucraina".

"Vom efectua exerciţii de amploare în sudul Belarusul. De două ori am discutat pe această temă cu preşedintele (Rusiei). Ne-am perfecţionat ideile pe parcurs. Vă mulţumim pentru organizarea acestor exerciţii", a declarat Lukaşenko, adresându-i-se ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, care s-a deplasat joi la Minsk pentru a verifica pregătirile militarilor ruşi şi belaruşi în vederea exerciţiilor comune.

"Toţi au putut să vadă că au fost relocate o mulţime de echipamente din Rusia în Belarus, inclusiv tehnică din cea mai modernă. Este important ca militarii belaruşi nu doar să vadă astfel de echipamente în imagini, dar şi să le atingă. Pentru ca împreună cu ruşii, fraţii lor, să înveţe să folosească această tehnică. Acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece plănuim să cumpărăm aproape toate echipamentele aduse (la exerciţii) pe parcursul acestui an, anul viitor, în următorii ani", a spus liderul belarus, al cărui regim supravieţuieşte datorită creditelor ruseşti, conform unor analişti ruşi.

Împreună cu Rusia, "am creat centre unde militarii belaruşi se instruiesc să mânuiască cele mai noi modele de arme ruseşti", a indicat Lukaşenko, citat de agenţia de presă oficială Belta. Trei astfel de centre au fost deja înfiinţate - două în Federaţia Rusă şi unul în Belarus. "Suntem gata să creăm mai multe astfel de centre pentru a stăpâni atât sistemele de apărare aeriană, cât şi cele mai noi tipuri de arme dezvoltate în prezent de Rusia", a adăugat el.

Ministrul rus al apărării a remarcat că unele dintre unităţile relocate în Belarus vin de la o distanţă de 10.000 de kilometri, referindu-se la efectivele transferate din Extremul Orient.

Serghei Şoigu, împreună cu omologul său belarus, Viktor Hrenin, a supervizat un antrenament desfăşurat pe un poligon din regiunea Brest (sud-vest) privind anihilarea unor formaţiuni armate ilegale, potrivit Belta. La acest exerciţiu a participat un grup tactic de brigadă comun de peste 2.000 de militari şi 300 de echipamente, conform agenţiei de presă belaruse.

Prima etapă a acestor exerciţii comune se desfăşoară până în 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus 12 avioane de luptă multirol Su-35, două divizioane de sisteme S-40, un divizion de Panţîri-S - sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.

Rusia a stârnit îngrijorări privind un posibil atac asupra Ucrainei, după ce a comasat timp de mai multe săptămâni zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în apropiere de frontiera ucraineană. Moscova neagă orice intenţie privind o ofensivă în ţara vecină şi acuză dimpotrivă Ucraina şi NATO de tensionarea situaţiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi, la Bruxelles, că desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este "cea mai mare" efectuată de Moscova de la Războiul Rece, evocând până la 30.000 de militari, conform EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.