Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia adaugă aproape zece miliarde de dolari în Fondul de urgenţă

ssatipura.com
rusia-ucraina-razboi
"Fondurile vor fi folosite în parte pentru a implementa măsuri menite să asigure stabilitatea dezvoltării economice în condiţiile restricţiilor externe", a informat Guvernul de la Moscova.

Fondurile provin din profiturile suplimentare generate de exporturile de gaze şi petrol rusesc, care aduc sute de milioane de dolari pe zi la buget, în pofida sancţiunilor occidentale.

Anterior, Rusia direcţiona profiturile generate de exporturile de gaze şi petrol în Fondul său suveran de 198 miliarde de dolari, destinat finanţării marilor proiecte de infrastructură.

Dar Fondul de rezervă de urgenţă este mai flexibil, permiţând Guvernului să folosească banii pentru acoperirea deficitului, sprijinirea măsurilor sociale, cum ar fi recentele creşteri de pensii, şi să reacţioneze la criza economică.

În acest fond Executivul a adăugat în mai 791,6 miliarde de ruble (13,56 miliarde de dolari).

Economia rusă se va contracta cu 15% anul acesta şi cu 3% în 2023, deoarece efectele sancţiunilor occidentale, al exodului companiilor, al "migraţiei creierelor" ruseşti şi al colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice, se arată într-un raport publicat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.

În raportul privind situaţia economiei Rusiei în urma invadăii Ucrainei în 24 februarie, IIF nu se aşteaptă în următoarele luni la o încetare a focului şi apreciază că probabil sancţiunile vor fi extinse şi înăsprite.

Sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei au dus la "dezintegrarea totală a 30 de ani de investiţii", le-a spus jurnaliştilor Elina Ribakova, adjunctul economistului şef al IIF.

Deja Kremlinul a început să sprijine cele mai mari companii ale ţării, în încercarea de a atenua efectele crizei economice, care a dus la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 20 de ani şi la declinul câştigurilor gospodăriilor.

În mai, Guvernul a injectat patru miliarde de dolari în compania de căi ferate, cel mai mare angajator al ţării, şi s-a angajat să acorde 1,75 miliarde de dolari operatorului aerian de stat Aeroflot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.