Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia anunță că NATO dorește RĂZBOI

nato rusia

Agenda reuniunii aniversare a Consiliului NATO la nivel de miniştri de externe, care se desfăşoară joi la Washington, arată că Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să renunţe la escaladarea confruntării cu Rusia, menţionează Ministerul de Externe rus într-un comunicat dat publicităţii joi cu ocazia marcării a 70 de ani de la crearea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează agenţia de presă oficială rusă TASS, potrivit agerpres.ro.

'După cum arată agenda acestui eveniment şi natura deciziilor Consiliului NATO, blocul nord-atlantic nu intenţionează să renunţe la escaladarea confruntării politico-militare cu Rusia', susţine MAE rus în comunicat, indicând că obiectivul-cheie al Alianţei, în general, nu s-a schimbat de la înfiinţarea sa în 1949: de a strânge rândurile aliaţilor sub sloganul descurajării 'ameninţărilor dinspre Est'.

Citește și: Oreste îl spulberă pe Cozmin Gușă! De ce nu-l susține nimeni acum, când Realitatea a dat faliment

Diplomaţia rusă menţionează că, în pofida faptului că NATO se declară pregătită pentru un dialog cu Rusia, Alianţa nu a făcut 'paşi concreţi' în această direcţie, iar canalele de dialog rămân închise, inclusiv pe linie militară.

'La ordinea zilei e acelaşi limbaj ultimativ şi lipsa de disponibilitate pentru a discuta în profunzime problemele-cheie care afectează securitatea europeană într-un format care să urmărească obţinerea de rezultate', se spune în acelaşi text.

Citește și: Lovitură de grație pentru Guvern! Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră

Potrivit documentului, Rusia rămâne deschisă dialogului cu scopul de a reduce tensiunile, a restabili încrederea, a evita neînţelegerile şi de a reduce riscurile de incidente periculoase.

NATO continuă să îşi consolideze potenţialul şi să-şi perfecţioneze infrastructura militară la graniţele Rusiei pentru un transfer operaţional de forţe şi resurse în Est, să aloce fonduri suplimentare pentru dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă de nouă generaţie, pentru drone şi bombardiere noi, denunţă diplomaţia rusă în comunicat.

'Planurile discutate despre desfăşurarea în Europa de Est a unei noi mari baze sau a unor unităţi militare contravin în mod evident angajamentelor asumate în cadrul Actului fondator Rusia-NATO (1997), unul dintre puţinele acorduri destinate să menţină stabilitatea în Europa', afirmă MAE rus.

Citește și: Avertisment serios al lui Rareș Bogdan, după OUG-ul anunțat de Guvern: ‘Stați să vedeți ce începe’

În acelaşi timp, Ministerul de Externe al Rusiei şi-a exprimat preocuparea faţă de creşterea cheltuielilor militare în cadrul NATO, ceea ce, în opinia sa, deschide uşa pentru o nouă cursă a înarmării. 'Pe ansamblul Organizaţiei, în 2018, acestea (cheltuielile) s-au ridicat la aproximativ o mie de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile de pe mapamond pentru astfel de scopuri şi depăşesc de peste 20 de ori bugetul de apărare al Rusiei', susţine diplomaţia Moscovei.

'70 de ani este o vârstă la care înţelepciunea trebuie să prevaleze asupra ambiţiilor şi fobiilor. Este timpul ca statele membre NATO să renunţe la a reînvia "ameninţarea dinspre Est". Lumea are nevoie de o dezescaladare a tensiunilor militaro-politice în interesul păcii şi al prosperităţii popoarelor tuturor ţărilor noastre', susţine în final MAE rus.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO s-au deteriorat accentuat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014 şi a comportamentului din ce în ce mai revanşard al acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.