Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUSIA anunță ce grupări TERORISTE lovește în Siria

siria

Ambasadorul Rusiei în Siria, Alexandr Kinşciak, a prezentat miercuri lista exactă a grupărilor vizate de bombardamentele aviaţiei ruse şi a subliniat că, exceptând Armata Siriană Liberă, combatanţii prezentaţi de Occident ca 'rebeli' nu sunt decât 'extremişti' şi 'terorişti', transmite AFP. 

De la începutul intervenţiei sale militare la 30 septembrie, Rusia susţine că a atacat 'ţinte' ale grupării Statul Islamic (SI). 

După primele critici ale americanilor şi europenilor care au acuzat Moscova că îşi concentrează atacurile asupra unor zone unde gruparea SI nu este prezentă, diplomaţia rusă şi-a schimbat discursul şi a indicat că avioanele sale îi vizează pe jihadiştii SI, dar şi Frontul Al-Nosra, branşa Al-Qaida în Siria. 

Cu Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra "totul este clar: aceste organizaţii sunt recunoscute ca teroriste de toată lumea şi plasate pe lista corespunzătoare a Consiliului de Securitate al ONU", a spus Alexandr Kinşciak. 

Ambasadorul rus a mai spus că celelalte grupări care luptă împotriva armatei lui Bashar al-Assad sau a Statului Islamic fac obiectul unor "speculaţii, dezinformări şi tentative de a prezenta aceste grupuri de bandiţi ca rebeli, membri ai aripii armate a opoziţiei siriene moderate". 

Potrivit lui Kinşciak, "pe măsură ce războiul civil din Siria s-a radicalizat, aşa-zisele grupări de rebeli moderaţi fie au fost înfrânte, fie au fost absorbite de grupări islamiste care au trecut în prim-plan". 

"Aşa-zisele grupări moderate servesc în majoritatea cazurilor ca acoperire politică pentru crimele unor extremişti religioşi", a afirmat el. 

Kinşciak a acuzat în special Jaish al-Islam, cea mai importantă grupare rebelă din regiunea Damasc, condusă de Zahrane Allouche, un islamist, că "este responsabilă de tiruri de mortiere care s-au soldat cu sute de victime în rândul civililor" în capitala siriană. "Nu este vorba decât de terorism pur", a spus el. 

Printre alte grupări vizate de atacurile ruse se numără de asemenea Jaich al-Chamn ('Armata Levantului' în arabă), "formată din foşti militanţi ai Frontului Al-Nosra (...) care au o reputaţie de ucigaşi şi mâinile pătate de sânge până la cot", a spus Kinşciak. Formată din rebeli moderaţi şi islamişti, Jaich al-Cham este prezentă în provincia Alep. 

Ambasadorul rus i-a calificat drept 'terorişti' şi pe luptătorii Ahrar al-Cham, una dintre cele mai importante grupări de rebeli, care a încercat în 2015 să se prezinte ca moderată în ochii Occidentului. Această grupare face parte, alături de jihadiştii Frontului Al-Nosra, din coaliţia Jaish al-Fatah ('Armata Cuceririi').AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.