Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia anunță o mișcare riscantă: Exporturile de gaze ar putea fi plătite în Bitcoin

coindesk.com
ethereum bitcoin criptomonede

Rusia ia în considerare acceptarea Bitcoin ca mijloc de plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, potrivit unui deputat de rang înalt. Pavel Zavalny spune că țărilor „prietenoase” li se poate permite să plătească în criptomonedă sau în monedele lor locale, transmite BBC.

La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a spus că dorește ca țările „neprietenoase” să-și cumpere gazul cu ruble.

Mișcarea este înțeleasă a avea drept scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an.

Sancțiunile impuse de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei, au pus o presiune asupra rublei Rusiei și au crescut costul vieții.

Cu toate acestea, Rusia este încă cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.

Zavalny, care conduce Comisia pentru energie a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat joi că țara a explorat modalități alternative de a primi plăți pentru exporturile de energie.

El a spus că Turcia și China se numără printre țările „prietenoase” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”.

„De multă vreme propunem Chinei să trecem la decontări în monede naționale, ruble și yuani”, a spus Zavalny. „Cu Turcia, vor fi lire și ruble”.

Zavalny a adăugat: „De asemenea, puteți tranzacționa bitcoini”.

Analiştii au spus că Rusia ar putea beneficia de pe urma acceptării popularei criptomonede, în ciuda riscurilor.

„Rusia simte foarte repede impactul sancțiunilor fără precedent”, a declarat David Broadstock, cercetător senior la Institutul de Studii Energetice din Singapore. „Este nevoia de a susține economia și, în multe privințe, Bitcoin este văzut ca un activ cu creștere ridicată.”

Cu toate acestea, el a menționat că valoarea Bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an. În comparație, dolarul s-a tranzacționat cu 5% față de euro.

„Acceptarea în mod clar a Bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, introduce un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale”, a spus Broadstock.

„Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenoși” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China”, a adăugat el. „Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată folosind Bitcoin.”

Există îngrijorări că oligarhii ruși ar putea folosi monede virtuale pentru a evita sancțiunile.

Acest lucru a determinat guvernul Ucrainei, precum și politicienii americani și europeni să ceară platformelor de criptomonede să interzică toți utilizatorii ruși. Dar multe firme au exclus acest lucru.

„Unii ruși obișnuiți folosesc criptomonedele ca un colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit”, a declarat Brian Armstrong, directorul executiv al companiei de criptomonede Coinbase.

El a spus: „Mulți dintre ei probabil se opun la ceea ce face țara lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”.

Miercuri, comentariile Putin referitoare la scenariul în care țările „neprietenoase” să plătească în ruble au dus moneda la un nivel maxim de trei săptămâni.

Cu toate acestea, multe contracte de gaze existente sunt convenite în euro și nu este clar dacă Rusia le poate schimba. UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.