Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia cere explicaţii NATO în privinţa scuturilor antirachetă din Europa

nato rusia

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri o declaraţie în care îndeamnă Adunările Parlamentare ale NATO şi OSCE, precum şi parlamente naţionale ale unor state din Balcani, să activizeze dialogul în legătură cu "pericolul amplasării" de elemente ale sistemului american antirachetă în Europa de Est şi Sud-Est, informează agenţia de presă TASS. "Deputaţii Dumei de Stat se adresează colegilor parlamentari din state membre ale NATO, OSCE, din parlamentele Serbiei, Muntenegrului, Bosniei şi Herţegovina, Macedoniei, cu apelul de a activiza dialogul direct în cadrul unor contacte parlamentare bilaterale, precum şi în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE, în legătură cu amplasarea de sisteme americane de apărare antirachetă pe teritoriile ţărilor din Europa de Est şi cu politica de extindere a NATO în Europa de Est şi de Sud-Est", se spune în declaraţie.

Potrivit parlamentarilor ruşi, tendinţa de extindere a NATO în Europa de Sud-Est constituie "o linie periculoasă, îndreptată de fapt nu spre apărare, ci spre declanşarea unui nou război rece". În acest sens, Duma de Stat propune "o evaluare comună a posibilelor consecinţe" şi "elaborarea de propuneri pentru crearea de condiţii favorabile pentru detensionarea situaţiei internaţionale". O îngrijorare deosebită au exprimat deputaţii ruşi "în legătură cu amplasarea în Europa, în mod concret pe teritoriile Poloniei şi României, de sisteme americane antirachetă, care, fiind sisteme cu destinaţie dublă, pot fi folosite în scopuri ofensive împotriva Federaţiei Ruse". "Aceste acţiuni, în pofida asigurărilor privind preocuparea pentru întărirea securităţii în Europa, dimpotrivă, transformă regiuni întregi din Europa de Est şi de Sud-Est în ostaticele unei asemenea politici, delimitând în mod automat teritoriile lor ca zonă de contraatac în cazul declanşării unui conflict militar", avertizează autorii declaraţiei.

În afară de aceasta, deputaţii ruşi şi-au exprimat "profunda îngrijorare în legătură cu politica atragerii în NATO a Muntenegrului, ceea ce provoacă schismă în societatea muntenegreană şi tensiune socio-politică în această ţară". Totodată, deputaţii ruşi salută iniţiativa unor politicieni din Balcani privind înfiinţarea aşa-zisei Uniuni Balcanice Nealiniate, cu participarea Serbiei, Muntenegrului, Macedoniei, Bosniei şi Herţegovinei ca state suverane neutre, uniune menită să devină "bază a unei arhitecturi de securitate regională", conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.