Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, condamnată la CEDO pentru că l-a împiedicat pe Kasparov să ia parte la un miting

Impunerea unui interogatoriu prelungit lui Garry Kasparov în 2007, pe un aeroport rus, în condiţiile în care el era aşteptat la un miting al opoziţiei, 'nu era justificată', a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), care a condamnat marţi Rusia pentru că l-a privat de libertate pe fostul campion mondial la şah, informează AFP, potrivit agerpres.

Cetățean român, RĂPIT în Nigeria (presă)

În 18 mai 2007, când Garry Kasparov, împreună cu mai mulţi militanţi, trebuia să ia o cursă de pe aeroportul Moscova-Şeremetievo pentru a participa la o reuniune a opoziţiei, el a fost condus de poliţie într-un birou de pe aeroport şi interogat timp de cinci ore cu referire la autenticitatea biletului său de avion.

Kasparov a ratat cursa şi nu a putut participa la manifestaţia organizată la Samara (sud-vest), ce urma să coincidă cu summitul UE-Rusia. Biletul şi paşaportul lui au fost confiscate în momentul înregistrării bagajelor sale.

Tricolorii au fost JEFUIȚI în Kazahstan: 12 jucători au rămas fără bani și bunuri personale

Campionul la şah şi-a coroborat relatarea aducând 'dovezi documentare detaliate şi incriminatoare', potrivit CEDO. Declarându-se 'sechestrat' în acel birou, Kasparov a declarat că nu avea nicio posibilitate să plece din cameră, fiind păzit de un agent înarmat.

'Această privare de libertate nu era justificată', a decis CEDO în verdictul său. Garry Kasparov 'a fost privat de libertate sa', iar 'această măsură nu era justificată de niciun scop legitim', a subliniat CEDO.

Citeşte şi: Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

Potrivit guvernului rus, poliţia efectua în ziua faptelor o operaţiune ce viza biletele de avion false şi 22 de oameni, printre care Kasparov, s-au pomenit cu biletele confiscate.

Kasparov a ratat 'inevitabil manifestaţia', din cauza unei 'detenţii care nu era nici legală, nici justificată', a subliniat CEDO.

A avut loc o 'încălcare a libertăţii şi a siguranţei' şi 'o încălcare a libertăţii la reuniuni', drepturi garantate de Convenţia europeană privind drepturile omului, a conchis CEDO.

Citeşte şi: Turcia şi Rusia au semnat acordul pentru construirea gazoductului Turkish Stream

Kasparov a iniţiat în zadar acţiuni în justiţia rusă în 2007, înainte de a înainta plângere la CEDO, în noiembrie.

Acest verdict nu este definitiv. Părţile au trei luni pentru a cere o eventuală trimitere a dosarului la Marea Cameră a CEDO.

Garry Kasparov este unul dintre fondatorii mişcărilor de opoziţie 'O altă Rusie' şi 'Solidaritatea', devenind unul dintre principalii opozanţi ai Kremlinului. În ultimii ani, el a devenit purtătorul de cuvânt al opoziţiei în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.