Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia desfăşoară sisteme de apărare antiaeriană S-400 în Arctica

rusia

Rusia a anunţat luni desfăşurarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-400 în arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica, regiune strategică unde în ultimii ani Moscova îşi întăreşte prezenţa în toate domeniile, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sistemele S-400 au fost desfăşurate în acest arhipelag, situat între mările Barents şi Kara, pentru a a înlocui sistemele S-300, mai vechi, a anunţat Flota de Nord, citată de agenţiile de presă ruse. "Trecerea la noile S-400 sporeşte în mod semnificativ în zonă controlul asupra spaţiului aerian în Arctica" de către armata rusă, a subliniat Flota de Nord. 

Rusia îşi întăreşte de ani de zile infrastructurile militare în Arctica, unde dispune de mai multe baze moderne care pot funcţia autonom şi noi aerodromuri.

Citește și: Premierul irakian a discutat la telefon cu secretarul de Stat american

Sisteme S-400 de ultimă generaţie sunt deja desfăşurate în Arctica în regiunile Murmansk şi Arhanghelsk, precum şi în Republica Iacutia, potrivit presei ruse. 

Pe lângă vastele sale rezerve de hidrocarburi, Arctica suscită interesul Rusiei datorită trecerii Nord-Est pe care speră să o exploateze pe viitor drept marea rută comercială ce leagă Europa şi Asia. Această rută maritimă, devenită mai practicabilă ca urmare a încălzirii climatice şi topirii gheţarilor, este menită să joace un rol în creştere în schimburile internaţionale. 

În iulie, numărul doi din domeniul gazului în Rusia, Novatek, a anunţat că o doborât noi recorduri de rapiditate în ceea ce priveşte traversarea întinderilor de apă arctice, livrând gaz în China în numai 16 zile, jumătate din timpul necesar pe ruta tradiţională via Canalul de Suez. 

La sfârşitul lui august, Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume, "Akademik Lomonosov", menită să faciliteze dezvoltarea economică a Arcticii şi să alimenteze platformele petroliere din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.